Нездраво е и не е нормално да НЕ се лъже изобщо, защото лъжата регулиране функционирането на мозъка, категорични са психолозите

Свързани новини

30.12.2023 08:12

Защо лъжата е психическо здраве, поне 1 казваме всеки ден, и защо мъжете я ползват по-често?

Видян 1598 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нездраво е и не е нормално да НЕ се лъже изобщо, защото лъжата регулиране функционирането на мозъка, категоричи са психолозите. Според класическите изследвания, проведени от Белла де Паола лъжем поне веднъж на ден. Според съвременните в дълъг разговор лъжем много повече – веднъж на десет минути, или поне така правят 60% от хората, става ясно от проучване на Робърт Фелдлан от Масачузетския университет. Какво е лъжата и кога лъжем? Ето нашият лайфхак по горещата тема:

Започваме да лъжем, когато попаднем в училище и започне да се налага да се социализираме. Преди това, въпреки разпространеното мнение, децата всъщност не могат да лъжат. От раждането си до 3-годишна възраст те са тясно свързани с майката и едва след това започват да откриват важността на бащата, което психолозите приемат за старт на опита за социализация. Тази граница съвпада с постъпването на някои деца в градина. И се свързва с началото на въображението – фантазията. 


Между 5 и 7 г. децата започват да си измислят. Ако процентът на неверните версии за реалностите е над 50 и над 70%, тогава това се превежда от психолозите като знак за проблеми в семейството – дефицит на вниманието от страна на родителите, обтегнати отношения между тях, които детето усеща. Още в тази възраст, както и във всяка по-късно най-доброто лечение е разговор с цел начало на процеса на осъзнаване на реалното и нереалното/лъжливото.

На практика самоосъзнаването започва истински в тийнейджърските години – след 12 и преди 16 и настъпва между 16 и 21.

21 години неслучайно е границата на зрелостта – пълнолетието, в американската система, защото психолозите смятат именно тази възраст за времето на реално самоосъзнаване. Включително и на осъзнатите лъжи!

Минаването на нов етап психологически се свързва с възрастта на първата екзистенциална криза 32-38 години, плюс минус една или две. Осмислянето на библейската формула, че който трупа познание, трупа печал. И задаването на въпросите, на които понякога не искаме да си отговорим. А отговорите им водят до натрупване на много лъжи.

Като според психолозите по-често лъжат мъжете, защото техният живот е по-сложен, доколкото винаги търсят смисъл, отколкото при жените, които са по-спонтанни, защото са по-свързани с природата.

Най-често лъжата е страх, усещане за липса на близост, опасение да не бъдем приети, поради което лъжата е лепило за психиката, което позволява здравословно да цензурираме поривите си, например сдържането на инстинкти.

Изследване на американския университет с френско име Нотр Дам, разделило хората за целта на експеримента на лъжещи често и стараещи се да лъжат до минимум показва, че първите изпитват 54% повече емоционални – психически и 60 процента повече физически притеснения.

Това се потвърждава и от медицински проучвания, според които често лъжещите хора в много по-голям процент от останалите страдат от анемия, имат много психосоматични белези на пробрема си. При мъжете това често е свързано с подпиране на главата, поглаждане на брадата, почесване, а при жените – приглаждане на косите.

Защо лъжата е социална игра, а Ницше я нарича изкуство и дали премълчаването и отклоняването на неудобната истина спадат към нея – ще четете в продължанието на нашия лайфхак.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Който трябва да го каже 30.12.2023 23:59

    Това е една скопена по презумция сатанински лукава ода, под формата на "научно" защитена теза в защита на един от най-голямите СМЪРТНИ грехове - лъжата! Каквото и да си дудняте ЛЪЖАТА е ГОЛЯМ и непростим ГРЯХ! Статията има целта да омаловажи и въздигне на пиадестала на геройството гнусните лъжи на легиона от захапалите власта в една отчаяна предсмъртна хватка властоблудници, които не само че се допускат да лъжат нагло публично, но и се възхваляват от медиите като геройте на днешния ден!!! Следващата подобна статия ще бъде поредния апотеоз в защита на КРАЖБАТА!Там академично обосновано ще се "докаже" че кражбата е вид възвишено състояние на духа!И че който не краде и не подкрепя КРАЖБАТА е престъпник и грешен тъпунгер и глупак! Третата статия ще убеди всички чалга фенове, че семейната изневярата не само че освежава и зарежда с незабравими положителни емоции всяка връзка, но и е полезна за храносмилането и особено за газоотделянето.... и т.н.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл