С две решения на кабинета Денков 3 български министерства са принудени да преправят бюджетите си, за да финансират с 4,6 млн. лв. събитието WEBIT, провеждано чак през октомври. Организацията на такъв тип конференция струва не повече от 100 000 лв., а може да се направи и със значително по-малко. Което доста намирисва. Защото не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

Свързани новини

22.04.2024 15:22

4,6 млн. наши пари от Денков за събитие в НДК

Видян 26008 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С две решения на кабинета Денков 3 български министерства са принудени да преправят бюджетите си, за да финансират с 4,6 млн. лв. събитието WEBIT, провеждано чак през октомври. Организацията на такъв тип конференция струва не повече от 100 000 лв., а може да се направи и със значително по-малко. Което доста намирисва. Защото не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

Още повече, в написаното като ученическо съчинение или недобра статия във второстепенен сайт решение от 31.01.2024 г. и неговия римейк - второ решение от 22.02.2024 г. липсва конкретика за сумата - ето такова едно открито, отворено управление, което уж ППДБ твърдяха, че имат. Но затова пък има фрази от типа "по оценка на организаторите".

Несериозно и за не особено високия професионализъм на организаторите свидетелства фактът защо изобщо се е наложило да се правят 2 решения на МС по темата. Причината е, че - както си пише в документа, те първо били записали дати 30-31 октомври и място на провеждане: НДК, пък чак след излизането на правителствения документ се сетили да проверят и установили, че тези дати са заети. Та дръпнали седмица напред.

Събитието е представено като международно - 27 държави искали да го организират през 2018 г., но защо ли все си остава в България ? Забавно е, че България е "страна - партньор" на българско събитие, провеждано в България и плаща прескъпо за това.

Въпреки че инициативата е представена черно на бяло като частна, не става ясно с какво по-точно участва частникът. Нито как е изчислил "възвръщаемост от над 60 млрд. евро" на своя бранд. Всеки може да твърди всичко, но подобни твърдения в официално решение на българското правителство звучат повече от скандално, освен несериозно и неуместно.  

Както и, че миналата година на същото събитие у нас били дошли управляващи активи за "над 20 трилиона евро" - интересно би било да видим официален документ, който свидетелства, че Министерският съвет или някоя друга българска институция подробно е представила и изчислила въпросния списък.

Правителството не е питало агенцията си за инвестиции колко средства са привлечени конкретно от подобни инвеститори в нашата страна от миналогодишното или друго издание на събитието. Нищо че ресорното министерство на икономиката е едно от трите, които плащат масрафа, заедно с лишаващото десетки училища от ремонт просветно ведомство, чийто бюджет също се пренарежда заради парите за събитието.

За щастие на организаторите в решението не е записана конкретика и по линия на официалните чужди гости, защото се твърди, че от пет анонсирани премиери, ще имаме само един чужд и то на непризнатата от 5 членове на ЕС Косово. И, ако пожелае, който е български премиер по време на събитието.


Радостина Тонева




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Стамен Тасев 29.04.2024 03:59

    Тези пари са като парите за фоерверки! Ще има гръмки заглавия в нашата, че и чуждата преса, защото с това финансиране ще има достатъчно пари да се платят публикации и във Файненшъл таймс, нали? И след това за няколко седмици всичко ще отшуми и ще се забрави! По разумно би било с тези пари да се организира конкурс в областта на информационните технологии сред абитуриентите и на най-добрите да се дадат стипендии, като те отидат да учат в престижни университети по света с ангажимента да се върнат след завършването си у нас за 5 години!

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион