Фей Дънауей

Свързани новини

29.04.2024 16:22

Шарън представя Фей Дънауей в Cannes Classics, Вендерс празнува 40 г. от Париж, щата Тексас

Видян 3685 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Самата Фей Дънауей - феята на 70-те и 80-те години в киното, пристига на филмовия фестивал в Кан, за да бъде звездата в неговата селекция Cannes Classics. Това е нещо като реванш за нея, след като миналата година Джейн Фонда, която беше спецгост, обяви, без да я питат, че като й предложили роля на проститутка, а тя някак си не можела да й влезе в кожата, казала на екипа: "Тая работа що не я дадохте на Фей Дънауей? Толкова добре щеше да се справи".



Любимката на Кан Шарън Стоун е една от героините в документалния филм за звездата от Бони и Клайд, Китайски квартал и Телевизионна мрежа, от Аризонска мечта, с която точно този фестивал направи Кустурица култово име на киното през 90-те години, не само в България, където и досега го обичаме. Джони Деп - неин тогава млад партньор в продукцията не е заснет в документалния проект, но пък в него изгрява Мики Рурк - друго златно име от онази хубава епоха. Джеймз Грей и много други също говорят в час и половина дългата лента, чието заглавие е просто Фей. А продуцент е НВО.



Иначе, по традиция, класическата селекция на Кан припомня важните годишнина в индустрията на забавлението. Първият век на Columbia Pictures ще бъде отбелязан с прожекция на GILDA от 1946 г., дигитално възстановен, цветно коригиран и направо като нов.



Само 40 закръгля друг от гвоздеите в класическата програма на Кан - Париж, щата Тексас - един от култовите филми на първата софийска кинопанорама. Самият Вим Вендерс ще разправя за филма на прожекцията му. Той също е дигитално преработен и ще излезе по екраните "на нов глас" на 3 юли тази година. Вендерс, който немалко пъти е идвал в София, където дори се вози на трамвай, има Златна палма от Кан за този свой филм, а за последния си - макар и най-добрия в миналогодишната конкурсна селекция, неговият главен актьор получи наградата за мъжка роля.



Проектът Последният филм на Жан - Люк Годар е друг от най-чаканите в класическата селекция. 18-минутната лента е завършена буквално в последния ден от прекъснатия по негова воля живот на гения под заглавието Сценарии, като към нея е добавено съдържание, за да се превърне в 34-минутната продукция, която киноманите ще гледат в Кан.



Реверанс към друга от световните легенди на седмото изкуство е прожекцията, посветена на 70-годишнината от създаването на шедьовъра на Куросава Седемте самураи, който ще бъде излъчен в цялата си 3-и-половина-часова дължина, дигитално възстановен.



60-годишнината от Златната палма на класиката с божествената Катрин Деньов в главната роля - Шербургските чадъри, също ще бъде почетена със специална прожекция. Филмът е не само визуално, но и звуково дигитално преработен с най-съвременните тефнологии, за да изглежда като нов, а неговата звезда - още по-красива, ако изобщо е възможно.



Друга супер хубавица - Лиз Тейлър, също ще блести в класическата селекция на Кан, но с документален филм, посветен на нея. Новооткрити 70-часа записи в нейния личен архив са събрани в продукцията, за да представят тази знаменита и с великите си роли, и с великите си любовни истории жена в съвсем различна от познатата светлина и нейния познат публичен образ.ELIZABETH TAYLOR: THE LOST TAPES (Елизабет Тейлър: Изгубените записи) е името на проекта, който със сигурност ще вдигне много шум в Кан - една от съкровищниците, които пазят паметта за киното.



Създателят на Кукленото шоу и Улица Сезам Джим Хенсън, Мишел Льогран, Франсоа Трюфо са само малка част от другите незабравени герои, за които ще напомни класическата селекция на най-големия филмов фестивал на планетата, който се завърта в своя 77-и танц от 14 до 25 май.




Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Ще сте доста спонтанни и непосредствени

Ще сте доста спонтанни и непосредствени, нещо, което ще