Проф. Бетани Хюз
15.04.2024 10:04

Проф. Бетани Хюз представя България по Viasat HISTORY

Видян 1111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Награждаваният историк, автор, телевизионен водещ и професор Бетани Хюз се завръща по Viasat History в ослепителния нов сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”. С премиера на 19 април от 22:00 часа, третият сезон предлага безпрецедентен достъп до нови открития докато Бетани Хюз се впуска поредното незабравимо пътуване през историята на човешката цивилизация в шест забележителни епизода.


В България Бетани посещава един от най-запазените в света римски амфитеатри, в Турция - новооткрити антични сцени, както и прекрасните гори на Естония, като проследява забележителни постижения на инженерството, културата и вярата, които улавят това, което хората са постигнали благодарение на страстта, устойчивостта и сътрудничеството си. Третият сезон започва с Бетани, която пътува през централна Турция до Кападокия, посещава скални селища, както и 10 000-годишния храм и селище в Гьобеклитепе.


Проф. Хюз се натъква и на съвсем ново откритие - невероятните, издълбани в камък сцени на 11 400 години, открити близо до Шанлъурфа, в югоизточната част на Турция. Каменната резба, показваща гол мъж, нападнат от големи котки и атакуващ бик, е открита едва наскоро в мазето на селянин и никога не е била заснета преди. След това Бетани продължава пътуването си за да изследва султаната на Оман, земя, пълна с изненади и контрасти.


Тя се връща и в Азербайджан за още приключения по Пътя на коприната и се отправя към Албания, за да разкрие тайните на адриатическото крайбрежие.


Пътувайки на север, Бетани се озовава в Естония, където посещава Сааремаа – "Викингския остров" на Естония и открива, скрито на поляна в гората, свещено гробище с доказателства за човешко жертвоприношение. Заедно с археолога Марика Маги като неин водач, Бетани получава специален достъп до таен склад, откривайки златна змийска гривна от III век. Обратно в столицата на Естония Талин, Бетани разкрива историята на гигантско средновековно корабокрушение, разкопано миналото лято. Пътувайки на запад, тя изследва остров Кихну, наречен последният матриархат в Европа. Каращата мотор Mare Mätas, която е посветила живота си на опазването на културата на Кихну, води Бетани през техния фолклор и обичаи и я запознава с жените, поддържащи уникалните традиции на острова.


Епичното пътешествие на Бетани завършва в България, където открива мозайка от култури, сътворили невероятна история. Във Варна на Черно море тя изследва златно съкровище на 6000 години, разкривайки живота на хората, които са изковали една от първите култури в Европа. След получаването на специален достъп в Долината на тракийските царе, Бетани влиза в климатично контролираната тракийска гробница на 2300 години, която е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство, с изключителни живи стенописи, които все още са непокътнати.


  Преживявайки огнен ритуал в село Кости и ставайки свидетел на това как помашката общност рисува лицата на своите булки в Рибново, Бетани открива колко много древни традиции все още съществуват в България. В изгубеното гръцко селище Хераклея Синтика тя открива следи от базилика и древно светилище за богинята Немезида.


Бетани завършва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, комунистическа реликва, символизираща сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му. Този нов сезон на "Съкровища с Бетани Хюз" е задължително пътуване - еклектично приключение, с премиера ексклузивно по Viasat History в Централна и Източна Европа всеки петък от 22:00 часа. От 19 април.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,