Народният съд във виетнамския град Хошимин постанови смъртна присъда за 67-годишна бизнесдама, извършила най-голямата финансова измама в историята на страната, съобщи Би Би Си.

Свързани новини

11.04.2024 15:31

Виетнам осъди предприемач на смърт за измама за 44 млрд. долара

Видян 524 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народният съд във виетнамския град Хошимин постанови смъртна присъда за 67-годишна бизнесдама, извършила най-голямата финансова измама в историята на страната, съобщи Би Би Си.

Тронг Май Лан, собственичка на компания за недвижими имоти, бе призната за виновна за източването на 44 милиарда от една от най-големите банки във Виетнам в продължение на 11 години. Лан бе обвинена в присвояване, подкупи и нарушения на банковите правила.

Процесът, който започна на 5 март и приключи по-рано от планираното, идва като част от кампания срещу корупцията, която лидерът на управляващата Компартия Нгуен Фу Тронг обещава от години, макар и с малко реални резултати.

Присъдата обаче е рядкост в азиатската държава, макар и да не е изненадваща на фона на мащабната измама. Тронг Май Лан е взела заеми за 44 милиарда долара от Saigon Commercial Bank чрез подставени лица и кухи фирми. Според прокурорите самата Лан е присвоила 12,5 милиарда долара, а общите щети сега възлизат на 44 милиарда долара, като полицията е идентифицирала около 42 000 жертви на измамата.

Магистратите постановиха още бизнесдамата да върне 27 милиарда долара, но от прокуратурата коментираха, че вероятно това никога няма да се случи.

2700 души са били призовани да дадат показания по време на процеса, а 10 държавни прокурори и около 200 адвокати са участвали. Доказателствата са събрани в 104 кашона с общо тегло шест тона. Заедно с Тронг Май Лан пред съда са застанали още 84 обвиняеми, а самата тя e пледирала, че е невинна.

Вестник Thanh Nien, цитиран от Ройтерс, съобщи, че останалите 84 обвиняеми по делото са получили присъди, вариращи от пробация от три години до доживотен затвор.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог