20.07.2010 15:27

Съществуващите запаси от уран са достатъчни за над 100 г.

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Количествата уран, с които светът разполага в момента и използва за производството на ядрена енергия, са достатъчни да отговорят на нуждите за повече от 100 години, сочи публикувано във Виена изследване.


Наличните в момента количества биха могли обаче да стигнат "за хиляди години" с използването на свръх модерни ядрени реактори, смятат авторите на изследването, наречено "Уран 2009: източници, производство и търсене" и публикуван от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Агенцията за ядрена енергия на ОИСР. Въз основа на данните за потреблението през 2008 г. съществуващите в момента ресурси ще бъдат достатъчни за задоволяването на нуждите от уран за повече от 100 години, изтъква изследването. Двете агенции обаче посочват, че тези прогнози се основават на настоящото състояние на технологиите в областта на производството на ядрена енергия. "Използването на модерни реактори и на по-развита технология при циклите за използване на горивото могат да имат положително влияние върху количествата наличен уран в дългосрочен план и тогава той може да стигне за хиляди години", посочват авторите. Въпреки че търсенето на електрическа енергия през последните години леко намаля заради световната криза, то ще продължи да се увеличава "значително през следващите десетилетия". Причината е че, редица правителства избраха да развиват ядрена енергетика, която позволява производството на електричество на конкурентни цени и без отделянето на парникови газове. Към 1 януари 2009 г. световните ресурси на уран са възлизали общо на 6,3 милиона тона, според изследването, което се публикува на всеки две години. Канада, Казахстан, Австралия и Намибия са основните производители. По-голямата част от използвания в момента уран е бил добит преди 20-30 години, съобщи специалистът по уран от МААЕ Питър Уогит.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.