Кремъл отговори на обвиненията на САЩ за химически оръжия

Свързани новини

02.05.2024 17:00

Кремъл отговори на обвиненията на САЩ за химически оръжия

Видян 665 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията на САЩ, че Русия е участвала в химическа война в конфликта в Украйна.



Твърдението беше отправено в сряда, когато Държавният департамент на САЩ обяви нов кръг от санкции срещу руски организации. Някои от тези мерки бяха обосновани с предполагаеми нарушения от страна на Москва на Конвенцията за забрана на химическото оръжие (КЗХО) от 1993 г.



В четвъртък обаче Песков заяви пред журналисти, че твърденията са "абсолютно неоснователни и не са подкрепени с никакви доказателства" Москва остава ангажирана с международните си задължения, добави той.



Последните американски санкции са насочени срещу общо 280 физически и юридически лица, включително Войските за радиологична, химическа и биологическа защита - специализиран клон на руската армия, натоварен със защитата на военното и цивилното население от оръжия за масово унищожение. Вашингтон твърди, че подразделението е "улеснило използването" на химически оръжия в конфликта в Украйна.


Държавният департамент на САЩ изрично твърди, че Русия е използвала токсина хлорпикрин, който е бил използван в химическата война по време на Първата световна война, а сега се използва предимно като пестицид и хербицид.



Високопоставен украински военен командир твърди миналата година, че войските му многократно са били подлагани на удари с хлоропикрин. През февруари Киев твърди, че само през януари Русия е извършила повече от 200 атаки с химическо оръжие на бойното поле.



Москва обвини украинските сили, че инсценират инциденти с химическо оръжие, за да обвинят Русия за тях.



"Използването на токсични химикали от украинските бойци стана системно", заяви руското външно министерство в края на февруари. Тя добави, че украинците използват и импровизирани химически оръжия, хвърлени от дронове.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ше бъдете по-настроени за забавление


Днес ше бъдете по-настроени за забавление, отколкото