Шолц

Свързани новини

25.04.2024 17:37

Путин няма право да цитира Имануел Кант: Шолц

Видян 611 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският канцлер Олаф Шолц се нахвърли върху руския президент Владимир Путин за това, че е цитирал емблематичния немски философ Имануел Кант. Във вторник, по време на събитие, посветено на 300-годишнината от рождението на Кант, Шолц обвини Путин, че се опитва да „отвлече“ великия мислител, както и че изопачава идеите му.

Кант е роден през 1724 г. в Кьонигсберг (днешен Калининград), който е принадлежал на Кралство Прусия, а по-късно става част от Руската империя. Философът е известен с трудовете си по етика, естетика и философска онтология и е смятан за един от стълбовете на немската класическа философия.

„Путин няма ни най-малкото право да цитира Кант, но въпреки това режимът на Путин продължава да се стреми да бракониерства по отношение на Кант и неговото творчество почти на всяка цена“, заяви Шолц в Берлинско-Бранденбургската академия на науките, цитиран от Die Zeit.



Шолц заяви, че ролята на Русия в конфликта в Украйна противоречи на основните учения на Кант. Той се позова на думите на Кант за намесата на държавите в делата на други народи и защити решението на Киев да не участва в мирни преговори с Москва. Той заяви, че Кант смята, че принудителните договори не са начин за постигане на „вечен мир“ - препратка към едно от основните произведения на Кант.

Известно е, че Путин възхвалява и цитира Кант, като през 2013 г. дори предложи философът да стане официален символ на Калининградска област.

По време на среща с университетски студенти в Калининград през януари Путин нарече Кант „един от най-великите мислители както на своето, така и на нашето време“ и заяви, че призивът на философа „да се живее със собствен ум“ е толкова актуален днес, колкото и преди.


Една страна трябва да живее със собствения си разум... Това не означава, че не се интересуваме от интересите на другите... но никога няма да позволим да бъдат пренебрегнати интересите на Русия. В някои страни, сред нашите съседи, тази теза е забравена. Мнозина живеят с чужд разум. Това няма да им донесе нищо добро", заяви Путин.

Във вторник администрацията на Калининградска област отговори на изявлението на Шолц, като заяви, че никой не е направил повече от Русия, за да „увековечи паметта на великия философ и неговото учение“.

„Имануел Кант почина като поданик на руската корона. Струва ми се, че това, повече от всички думи на всички възможни германски политици, показва позицията на великия философ по отношение на Русия", се казва в изявлението на прессекретаря на губернатора Дмитрий Лисков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Алонимен 25.04.2024 19:35

    Шортс а прихванал бацила на Зеленски и наглостта на Брбок...вместо да си гледа опърпващата държава.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни