Поредната смешна политическа атака, заяви прокурор №1

Свързани новини

17.02.2022 09:41

Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН: Гешев

Видян 2308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредната смешна политическа атака. Така главният прокурор Иван Гешев определи предложението за намаляване на бюджета за съдебната власт.


 


Вчера стана ясно, че депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН. Това предизвика острите коментари на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 


 


 


„Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на ЕП, че са налице сериозни проблеми с върховенството на закона, че се случват все повече случаи на нарушаване на закона от МВР. Налице е полицейски произвол и други проблеми, които с бърза скорост ни връщат към нива на престъпност от преди приемането ни в ЕС.


 


 


„Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за проект за предложение за изменение  на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт. Бюджетът на съдебната власт е бюджетът на ВСС, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства”, обясни Гешев.


 


Той е изпратил до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него Гешев изразява  отрицателно становище относно предложенията за намаляване на бюджета на прокуратурата. 


 


„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН”, коментира още Гешев.  


 


Ето и цялото писмо:


"Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се изразява  отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.


 


 


Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт.


 


В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.


 


 


Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,