05.02.2018 10:48

Научният елит на ЕС се събра в София

Видян 1335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на образованието и науката от ЕС обсъдиха инвестициите в човешки капитал и възможностите за стимулиране на иновациите по време на неформалната си среща в София в началото на уикенда. Те дискутираха бъдещето на научните изследвания с цел да постигнат обща европейска позиция през следващите месеци. Напомняме, че икономиката на знанието е ключов приоритет за Съюза.


„ЕС е световен лидер в областта на научните изследвания и иновациите, заяви  домакинът на срещата - министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев  - Трябва да открием възможността как тези знания по-лесно да се поставят в полза на обществото и индустрията. Това става в нов и бързо променящ се контекст“.


Той отбеляза, че цифровизацията и трансформацията на цели икономически сектори, създаването на нови бизнес модели и изместването на традиционните, изискването за нови умения и значителният натиск върху образованието и академичния сектор да генерират качествено и иновативно обучение през целия живот, поставят редица въпроси пред политиките за финансиране на научните изследвания и иновации.


Как реално ще става това? След по-малко от 2 седмици София ще приеме следващия форум по темата. В официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е включено провеждането на Форума Университет – Бизнес, който е насрочен за 22 и 23 февруари 2018 година. Организатор на събитието е Европейската комисия в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката, Българската стопанска камара и Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз. Форумът дава възможности за обмен на добри практики, сътрудничество и създаване на партньорски отношения между образователните институции, научните организации и бизнес средите. Именно липсата на връзка помежду им се сочи за един от основните пробреми на образованието и икономиката не само у нас, но и в други страни от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог