Илон Мъск отхвърли BYD през 2011 г., като се смееше на техните продукти по време на интервю за Bloomberg.

Свързани новини

08.01.2024 13:46

Мъск се присмиваше на китайския гигант BYD, но той отне короната на Tesla

Видян 1905 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илон Мъск отхвърли BYD през 2011 г., като се смееше на техните продукти по време на интервю за Bloomberg.

"Виждал ли си колата им?", иронизира Мъск.


„Не мисля, че е особено привлекателно, технологията не е много силна. И BYD като компания има доста сериозни проблеми в дома си в Китай. Мисля, че фокусът им е и с право трябва да бъде върху това да се уверят, че няма да умрат в Китай.

BYD не беше унищожен. Вместо това, BYD детронира Tesla през четвъртото тримесечие като най-добрия производител на електромобили, продавайки повече превозни средства, задвижвани от батерии, отколкото своя съперник в САЩ, пише cnbc.com.

„Тяхната цел беше да бъдат най-големият производител на автомобили в Китай и да поставят китайското производство на картата“, каза Тейлър Оган, главен изпълнителен директор на Snow Bull Capital, за дългогодишната амбиция на BYD.

И така, как китайската компания, която започна с производството на батерии за телефони, се превърна в гигант за електрически автомобили?

Историята на BYD

Докато BYD сега е известен като гигант за електрически автомобили, неговите пипала се простират в много области от батерии до добив и полупроводници, което е голяма причина за успеха му.

Химикът Уанг Чуанфу основава BYD през 1995 г. в южния китайски град Шенжен, огромният технологичен център на Китай. Основана е с 20 служители и 2,5 милиона китайски юана капитал, или 351 994 долара по днешния обменен курс.

През 1996 г. BYD започва да произвежда литиево-йонни батерии, типът, който се използва в нашите съвременни смартфони. Това съвпадна с растежа на мобилните телефони. BYD започна да доставя батериите си на Motorola и Nokia съответно през 2000 г. и 2002 г., две от най-великите в индустрията за мобилни телефони по това време.

През 2002 г. BYD се листва на Хонконгската фондова борса, яхвайки вълната на своя успех в литиево-йонните батерии.
Насочването на BYD към автомобилите

Едва през 2003 г. BYD придобива малък автомобилен производител, наречен Xi’an Qinchuan Automobile.

Две години по-късно тя пусна първата си кола, наречена F3, която беше модел с вътрешно горене. И след това през 2008 г. пусна F3DM, първият си опит в електрическите превозни средства. F3DM беше plug-in хибридно електрическо превозно средство.

През същата година Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет направи инвестиция от 230 милиона долара в BYD по това време.

Това даде тласък на амбициите на BYD за електрически автомобили.

BYD продължи да навлиза в пространството на електромобилите и тук влезе в игра историята му като производител на батерии. През 2020 г. компанията пусна батерията Blade, за която мнозина твърдяха, че е помогнала за разрастването на BYD в електромобилите.

Това е LFP или литиево-желязо-фосфатна батерия. По това време, според Оган, много производители на батерии се отдалечаваха от LFP батериите поради схващанията, че те имат ниска енергийна плътност, т.е. те са твърде тежки за количеството енергия, което могат да осигурят.

Но BYD рекламираха Blade като пробив, който осигурява добра енергийна плътност и високи нива на безопасност. Той се ангажира да постави това в своя Han, спортен седан, който беше пуснат през 2020 г. и се смяташе за съперник на този на Tesla

Модел S. След това BYD постави Blade в следващите модели, които пусна.

„Енергийната плътност на ниво клетка и ниво на опаковката всъщност бяха по-високи от това, което BYD разкри първоначално... Всички бяха поразени“, каза Оган.

BYD продаде 130 970 чисти електрически превозни средства с батерии през 2020 г. Миналата година компанията продаде 1,57 милиона електромобила с батерии.
Какво стои зад успеха на BYD?

Пробивът с Blade подчертава защо BYD постигна успех в електромобилите - стратегически инвестиции и факта, че има повече бизнеси, отколкото само автомобили.

„BYD си скъсаха зъбите като доставчик във високотехнологичното пространство, изграждайки устойчивост, като доставяха батерии на компании като Apple, на които е трудно да се харесат“, каза Ту Ле от Sino Auto Insights пред CNBC.

„След това Wang Chuanfu имаше необходимите средства да придобие разрушена местна китайска автомобилна марка и успя да се съсредоточи върху иновациите в технологиите за батерии, достатъчно, за да може да продава на други производители на автомобили. Ако това не беше достатъчно, те се занимаваха с главата надолу, като непрекъснато подобряваха дизайна, инженерството и качеството на собствената си конюшня от превозни средства. Не знаехме това по онова време, но всичко, което направи през последните 15-20 години, го накара да надмине Tesla през Q4 ’23.”



В началото BYD не се насочи директно към чистите електромобили. Компанията все още продава хибридни автомобили, което според Алвин Лиу, анализатор в Canalys, е ключът към първоначалния успех на BYD.

„В ранните етапи на китайския пазар на електромобили BYD избра да пусне едновременно акумулаторни електрически превозни средства (BEV) и Plug-in хибридни електрически превозни средства (PHEV). Тази стратегия позволи на BYD да спечели пазара, когато инфраструктурата за зареждане не беше добре изградена и потребителите не бяха много наясно с предимствата на електромобилите“, каза Лиу пред CNBC.

„Характеристиките на PHEV като висока икономическа ефективност и липса на безпокойство за пробега изиграха значителна роля в подпомагането на BYD да спечели пазара.“

Лиу каза, че BYD се позиционира на пазара от среден клас, където има по-малко конкуренти в Китай, което спомогна за задвижването на растежа му. BYD се е справила добре с брандирането, според Лиу, създавайки различни под-марки, за да се справи с различни ценови точки на пазара. Един такъв пример е марката Denza за електромобили от среден до висок клас на BYD.

Пекин подкрепя електромобилите

Освен собствената тактика на BYD, нейният възход е подпомогнат от огромната подкрепа на китайското правителство за EV сектора на страната. През последните няколко години Пекин предложи субсидии за стимулиране на купувачите на електрически автомобили и предложи държавна подкрепа за индустрията. Тези мерки започнаха около 2009 г., по времето, когато BYD искаше да увеличи натиска си за EV.

Rhodium Group изчислява, че BYD е получила приблизително 4,3 милиарда долара държавна подкрепа между 2015 и 2020 г.

„BYD е изключително иновативна и адаптивна компания, но нейният възход е неразривно свързан със защитата и подкрепата на Пекин“, каза Грегор Себастиан, старши анализатор в Rhodium, пред CNBC. „Без подкрепата на Пекин BYD нямаше да бъде глобалната мощ, която е днес.“

„С течение на времето компанията се радваше на дялово и дългово финансиране под пазара, което й позволяваше да увеличи производството и научноизследователската и развойна дейност.“

Глобални амбиции

След като доминираше на китайския пазар на електромобили, BYD сега



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.