Детронирането на Tesla от BYD отразява възхода на една малко известна китайска група само преди десетилетие, която Мъск публично отхвърли © FT montage/Getty Images

Свързани новини

03.01.2024 09:53

Китайската BYD изпревари Тесла като най-голям производител на електромобили в света

Видян 939 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компанията Tesla на Илон Мъск беше изместена от първото място на най-продавания производител на електромобили в света за първи път от BYD, след като през последното тримесечие регистрира по-малко доставки от китайския си конкурент, съобщи FT.

През четвъртото тримесечие американският концерн е предал 484 000 автомобила, което е повече от очакваните от анализаторите 473 000, но не е достатъчно, за да запази титлата си, след като BYD отчете рекордни продажби на превозни средства с батерии в размер на 526 000 за същия период.

Детронирането на Tesla от BYD отразява възхода на една малко известна китайска група само преди десетилетие, която самият Мъск публично отхвърли. Докато растежът на китайската компания, подкрепена от Уорън Бъфет, е постигнат предимно на родна територия, BYD се фокусира върху намирането на нови чуждестранни пазари, включително в Европа.

Дани Хюсън, ръководител на отдела за финансови анализи в AJ Bell, заяви, че електрическите автомобили на BYD "стават все по-видими по европейските пътища благодарение на добрите цени".

Успехът на BYD в преследването на Tesla също така подчертава борбата на старите автомобилни производители от САЩ, Европа, Япония и Корея да се адаптират към бързо променящите се предпочитания на потребителите за по-евтини и по-интелигентни електрически превозни средства.

В изявление, публикувано в Китай, базираната в Шънджън група се нарече "световен шампион" за "превозни средства с нова енергия", след като отбеляза общи годишни продажби от над 3 млн. за 2023 г. на своите превозни средства, които включват и хибридни автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа.

Годишните продажби на Tesla са 1,81 млн. автомобила през 2023 г., докато BYD е доставила 1,58 млн. напълно електрически автомобила.

Според анализатори през по-голямата част от последните 12 месеца BYD се е възползвала от намаленията на цените, предизвикани от опитите на Tesla да завоюва пазарен дял, което е накарало потребителите да се насочат към по-евтините китайски модели.

"Надявам се, че за всички съмняващи се, останали на Запад, това са последните данни, които показват силата на BYD и, което е по-важно, как "China EV Inc" си проправи път на световната сцена", каза Ту Ле, основател на базираната в Пекин консултантска компания Sino Auto Insights.

Той добави, че макар и двете компании да са намалили цените на някои автомобили през изминалата година, Tesla е направила това "много по-драстично", което е сигнал, че BYD може да се дистанцира още повече от американската група през следващата година.


 Все пак анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс заяви, че това е важно тримесечие за Tesla, за да покаже силни доставки и динамика в посока към 2024 г.


Годишните продажби на Tesla от 1,8 млн. през миналата година са "голямо постижение в нестабилна макроикономическа среда" за сектора на електромобилите, добави той.
Колонна диаграма на продажбите по тримесечия ("000"), показваща, че BYD надминава Tesla по тримесечни доставки


BYD е основана от Уанг Чуанфу, бивш университетски преподавател, в средата на 90-те години. След като се фокусира върху производството на акумулаторни батерии, включително за мобилни телефони, компанията разширява дейността си в автомобилната индустрия в началото на 2000-те години.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог