Китай може да предизвика глобална търговска война

Свързани новини

13.01.2024 07:38

Китай може да предизвика глобална търговска война: Bloomberg

Видян 8507 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на Китай да насочи икономическите си усилия към производството може да предизвика нова търговска война с други световни индустриални сили, предупредиха анализатори на Bloomberg в понеделник.

Тъй като растежът е потиснат от икономически проблеми, като например продължителните последици от пандемията Covid-19 и кризата в сектора на недвижимите имоти, която измъчва страната през последните две години, Пекин започна да инвестира значителни средства в производството. Тази стратегия пролича от рязкото увеличение на кредитирането на промишлените предприятия, което нарасна с 38,2 % на годишна база през първите три тримесечия на 2023 г. по данни на Китайската централна банка. За сравнение, необслужваните кредити за сектора на недвижимите имоти намаляха с 0,2% през същия период.

Общите инвестиции в производствения сектор също скочиха - с 6,3% през първите девет месеца на 2023 г. на годишна база и с 11,3% в частност във високотехнологичното производство, по данни на Националното статистическо бюро на Китай.


Междувременно Китай е постигнал излишък от промишлени стоки, който е достигнал около 2 % от световния БВП - ниво, невиждано от САЩ след Втората световна война, според Bloomberg Intelligence. Анализаторите изчисляват, че около 45% от произведените в Китай стоки се изнасят - от автомобили до перални машини, тъй като вътрешното търсене не може да отговори на производството. Пекин е особено успешен в производството и износа на електромобили, батерии и соларни панели. Стойността на този износ е нараснала с 42% на годишна база през първите три тримесечия на 2023 г., според официалната статистика.


 Макар че акцентът върху производството досега е помогнал на страната да избегне рецесия, подобна на тази, която сполетя САЩ след срива на жилищния пазар през 2008 г., анализаторите предупреждават, че съществува риск от дисбаланс в световното производство, който може да доведе до засилване на търговското напрежение с други държави.


 Фокусът на Пекин върху "индустриалното усъвършенстване" води до ограничаване на вноса от страни като Германия, Южна Корея и Япония, които донеотдавна снабдяваха китайските заводи с високотехнологични компоненти. Това би могло да доведе и до свръхпредлагане на стоки "в отраслите, в които Китай инвестира много активно", както предупреди през ноември министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

"Положителният елемент от това е, че ще има някои успешни технологични примери. Това е добре... Проблемът е, че има голям въпрос доколко останалата част от света ще се примири с постоянно растящите китайски търговски излишъци. И вече започвате да виждате някои протекционистки реакции", заяви пред Bloomberg Артър Кройбър, ръководител на изследователската дейност в икономическата консултантска компания Gavekal Dragonomics.


Според анализатори тази ответна реакция вече се проявява в усилията на САЩ да откажат на Китай достъп до своите напреднали технологии и в неотдавнашните проверки на ЕС за китайските електромобили.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец