Китай арестува заподозрян британски шпионин

Свързани новини

08.01.2024 15:43

Китай арестува заподозрян британски шпионин

Видян 887 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай съобщава, че е задържал чуждестранен гражданин, за когото се твърди, че е събирал чувствителни данни от името на британската тайна разузнавателна служба (MI6). Обединеното кралство все още не е коментирало това твърдение.

Министерството на националната сигурност на Пекин, което контролира както разузнаването, така и контраразузнаването, заяви в понеделник, че британската шпионска агенция "е използвала персонал от трета държава за извършване на шпионаж срещу Китай".

Министерството идентифицира предполагаемия виновник като Хуанг Мумоу, за когото се твърди, че е ръководил чуждестранна консултантска агенция, но не предостави повече лични данни. МИ6 е вербувала Хуанг през 2015 г. и е установила с него "отношения на сътрудничество в областта на разузнаването", твърди министерството.Оттогава насам предполагаемият шпионин е пътувал няколко пъти до Китай по указание на британското разузнаване, за да събира държавни тайни и да идентифицира персонал за MI6, който да "подстрекава към бунт", се казва в изявлението на министерството.


То добави, че Лондон също така е осигурил на Хуанг обучение по разузнаване в Обединеното кралство и на други места и му е предоставил специално шпионско оборудване.


Министерството заявява, че е "открило криминални доказателства" срещу заподозрения и е предприело "наказателни мерки за принуда", като добавя, че Хуанг е предоставил на Обединеното кралство повече от дузина държавни тайни.

Въпреки че западните държави и Китай редовно си разменят обвинения в шпионаж, няколко медии предположиха, че това е първият случай, в който Пекин твърди, че е заловил шпионин, свързан с Великобритания.

Преди това обаче министерството е твърдяло, че е арестувало шпиони, действащи от името на САЩ. През август в два отделни случая то обвини правителствен служител и служител на китайска военнопромишлена група в опит да предадат чувствителни данни на ЦРУ.

Това се случи, след като през юли директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че през последните години САЩ са "постигнали напредък", за да гарантират, че разполагат със "силен капацитет за човешко разузнаване" в Китай. В отговор Пекин обеща да "предприеме всички необходими мерки за гарантиране на националната сигурност".


Според разследване на "Ню Йорк Таймс" от 2017 г. китайското правителство е разбило шпионска мрежа на ЦРУ в началото на 2010 г., като е вкарало в затвора или е убило десетки информатори, работещи за САЩ. Пекин нито потвърди, нито отрече доклада, но заяви, че рутинно се занимава с дейности, които застрашават националната сигурност.

През октомври британската разузнавателна служба MI5 предупреди за "епични мащаби" на китайския шпионаж, като заяви, че повече от 20 000 души в Обединеното кралство са били потърсени от агенти, които са се опитвали да се сдобият с различни тайни. Китай последователно отрича, че се занимава с шпионаж срещу САЩ и Обединеното кралство.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак