До вр. Мусала с Лудите мечки
01/08

Свързани новини

23.03.2024 07:09

Как се родиха Лудите мечки - от закачка с приятели до хиляди пътешественици

Видян 4927 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планински клуб Crazy Bears (Лудите мечки) е популярна група във Фейсбук с над 52 хиляди последователи, която се занимава с организирането и провеждането на планински приключения без заплащане на такса за водач у нас и в чужбина. Ето как се е родила идеята и какви походи, и вълнуващи инициативи предстоят през 2024 г.:

"Името на Лудите мечки дойде на шега. Вървяхме си из гората, шегувахме се, че  наоколо има мечки и едно от момичетата каза да кръстим групата на гумените мечета. Друг приятел веднага реагира: "Вие луди ли сте, тая група, ако се казва така, аз повече на планина с вас няма да дойда". Моята приятелка също ми казва Мечо и оттам дойде Лудите мечки - Crazy Bears", сподели Желязко Великов, който е създателят на страницата във ФБ и впоследствие основател, както и председател на сдружението със същото име, пред 19 минути.

По думите му хрумването се ражда още на първия им преход в планината - до х. Тъжа от Априлци, с изкачване на връх Марагидик.

"Всичките ни преходи са безплатни откъм водачески услуги, единствено всеки си заплаща нощувките и консумативите. Първоначалната идея тръгна от група приятели, поканих хора, които познавам и знаех, че са планинари и така започнаха нещата", споделя Желязко.

Как се става член на сдружение Туристическо дружество "Лудите мечки" и какви са предимствата

"Членовете ни са сравнително малко, тъй като това са хората, които идват постоянно със сдружението, което е на 1 г. и половина, а групата във ФБ е на 4 години. Сдружението има 40 активни членове, които са си платили членския внос - 30 лв. на година", посочва Желязко.

За да станеш член трябва да си "идвал с нас, може и един път, но по условие е 3 пъти. И ако ти е харесало, и искаш да продължиш да идваш с групата, може да се запишеш".

"Преимуществото да станеш лудо мече е, че всеки един участник винаги го вземаме с предимство на събитията, има и преференции, които ползва, отстъпки от нашите партньори. Работим с различни брандове и спортни магазини, като Спорт депо, Къмпинг рокс, Аутсайдер, Пирин Хил. Има неща, които могат да се ползват, само ако си част от нашето сдружение, което е доста добре, и над 30% отстъпка на места", обясни Великов.




Отговорници на групите и организатори

"Има други водачи и организатори, основно се занимавам аз, но сега тепърва започнаха и други да се ангажират с това, членове на нашето сдружение също имат право да организират събития", споделя Желязко: "Имам диплома за водач, нямам лиценз, но това не ми пречи да водя хора без пари". Той поясни:

"Нашата работа не е точно, както при планинските водачи. Ние се познаваме повечето и всеки един член помага при организацията, воденето, нещо, ако трябва, имаме си радиостанции, има водач отпред и най-отзад, също и медицинско лице, което идва на някои от походите с нас".

Има възможност желаещият да се включи в даден преход да си направи сам планинската застраховка, но има възможност и организирано, което е по-добрият вариант, защото когато е група, цената е по-изгодна.

Какви приключения следват

 Сърбия - вр. Миджур и вр. Трем

"Следващият ни преход ще бъде 2 дни, даже 3, тръгваме на 29 март, петък се настаняване, събираме се в Нишка баня, пренощуваме и на следващия ден даваме официален старт на планинското приключение. Достигаме до полите на Сува планина и оттам започваме своя преход до връх Трем", сподели водачът на групата.

Във ФБ има повече информация на страницата на планински клуб Crazy Bears, а също така и на страница на сдружението, която е за по-официални работи, по думите на Великов.

На 4,5,6 април е следващият поход, който е до Спано поле. След него ще направим поход до хижа Рай и Райското пръскало, и още други пръскала в района на Карлово, ще видим много интересни водопади, но все още не е пуснато събитието във ФБ.

Вече в средата на април ще се състои общо събрание на сдружението, където се очаква да бъде избран чисто нов управителен съвет.

"Освен че правим тези маршрути в България, организираме и при нашите съседки: миналата година ходихме на връх Триглав, Словения, също така изкачихме Олимп - вр. Митикас. Това, което ни предстои тази година е да изкачим първенеца на Турция - Връх Арарат, който е над 5 хиляди метра надморска височина.. Последният преход беше миналия уикенд, 40 луди мечета качихме връх Мусала", сподели организаторът.




Купони и годишни сбирки

Правят всяка година сбирка юли месец, когато е рожденият ден на групата. Има и Коледно парти. На "27 юли е рожденият ден, но купонът е в зависимост от това, кога се падна уикендът", поясни Желязко.

Най-масовият поход на Лудите мечки - 350 души "В Царството на дивите циклами"

"Всяка година, като традиция, съвместно с община Дряново правим масови преходи, и то не само с нея, а и с други общини, като Трявна. Имаме една инициатива Събуди Балкана - тя цели да възстанови забравени туристически маршрути или да създаде нови такива във всяка една дестинация, която се намира около Стара планина, Предбалкана или долу - Южна България, Средна гора. Община Елена също има проявен интерес да направим нещо съвместно с тях, което надявам се да се получи", посочи Желязко.

През 2023 г. събират 350 участници в традиционния поход - "В царството на дивите циклами".

Той започва от Дряновския манастир, минава през популярната еко пътека Виа Ферата, продължава през една доста атрактивна скала Чуката, слиза на чешмата Света Марина, оттам вече е спукането към Дряново и към моста на Колю Фичето. Целият маршрут продължава 5 часа.

 "Интересното там е, че целият район на Дряновския манастир има тези цветчета циклами и оттам идва името "В Царството на дивите циклами", обясни основателят на Лудите мечки.

"Тези над 300 души идват само за един ден на събитието, те не са с нощувка в къща за гости или хижа, иначе на местата за преспиване най-големите ни организации са били около 50-55 души", поясни Желязко.

По пътя на императора

"Имаме за цел да създадем нови туристически маршрути. Има един поход, за първи път споделям за него, той се казва По пътя на императора - става дума за поход, който минава край римски селища, римски мостове в района на Дряново и е доста интересен и атрактивен маршрут. Тепърва предстои да обходим и да го маркираме, мислим тази година", разкри за най-новата инициатива на сдружението Великов.

"Името го измислих аз, звучи малко грандоманско, но пък е интересно, защото в района е минавала част от Римската империя, има си римски крепости, села, и това до известна степен ще привлече вниманието на хората".

"Все още не сме правили трасиране на маршрута, намислено е откъде трябва да се мине, има един римски мост, който се намира в село Туркинча, все още не съм ходил до него да го видя, но ми споменаха за него и имам идея да мине самият преход оттам и да стигне до другия мост, който се намира край село Зая, там е и регистрирано нашето сдружение".

Записвания 

Предварителните записвания стават във ФБ групата, има препоръчани или обявления, като в зависимост от това какъв е телефонът на човека по различен начин му излизат. В тази графа се виждат събития, които не са направени като ивент, а са като пост. Под този пост всеки се записва с плюс един или плюс двама, като тагва човека, който е избрал, или плюс едно мече, в зависимост как иска да се отбележи.

След като се е записал с плюс 1, организаторът на събитието прави чат група във ФБ, където се включва, който е одобрен, първо с предимство са членовете на сдружението, после и другите хора.

"Много рядко остава човек, който да не вземем с нас на преход, и ако има такъв се извиняваме, но някой път има ограничен капацитет на местата, а няма как да вземем всички на събитията", обясни Желязко Великов.


Симона Петрова





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак