Германците вече могат да сменят пола си всяка година

Свързани новини

20.04.2024 07:44

Германците вече могат да сменят пола си всяка година

Видян 622 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нов законопроект, приет от Бундестага миналия петък, германските граждани ще могат да променят пола си в правните документи, без да се подлагат на хирургическа операция или хормонална терапия. В него се предвижда, че устната молба е достатъчна, като се премахва необходимостта от експертна оценка, която досега беше задължителна. Законът влиза в сила през ноември.

Законодателството за "самоопределяне" на пола беше подкрепено от 374 депутати, предимно от управляващата коалиция "Светлина на движението", други 251 депутати бяха против, а останалите 11 се въздържаха.

Действащите разпоредби датират от 1981 г. и гласят, че лицата, които желаят да променят пола си, трябва първо да преминат през две психологически оценки. Окончателното решение съгласно този закон се взема от окръжния съд.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц твърди, че съществуващите процедури са унизителни за транссексуалните лица, тъй като те трябва да споделят интимни подробности с длъжностните лица.

Съгласно новия закон родителите ще могат да подават молби за смяна на пола на дете на петгодишна възраст със съгласието на присъстващото дете. Непълнолетните над 14 години ще могат да променят името и пола си самостоятелно, стига да имат съгласието на своите родители или законни представители.

Лицата ще могат да извършват промяна веднъж годишно.

Германците също така ще имат право да заменят думите "майка" и "баща" в семейния регистър с неутралния термин "родител".

Небинарните лица могат да се регистрират като "различни", вместо да избират между "мъж" и "жена".

Съгласно неотдавна приетото законодателство всеки, който се опита да разкрие предишната полова идентичност на дадено лице, може да бъде глобен с до 10 000 евро (10 630 долара).

Законът оставя на сауните, плувните басейни, фитнес залите и други спортни съоръжения да решат дали да допускат биологични мъже в женските съблекални и тоалетни. Когато става въпрос за състезателни спортове, отделните асоциации могат да решат дали биологични мъже, които се идентифицират като жени, могат да се състезават срещу жени.

В петък законопроектът беше подложен на разгорещени дебати в Бундестага, а правителственият комисар по въпросите на ЛГБТ+ Свен Леман го обяви за исторически и прекратяващ "злоупотребата с човешки права".

Въпреки това опозиционните партии до голяма степен не бяха убедени, като депутатката от Християндемократическия съюз (ХДС) Марейке Вулф определи закона като "безотговорен" и "социално взривоопасен". Вулф също така твърди, че престъпниците биха могли да използват новите разпоредби, за да прикрият самоличността си.

Сахра Вагенкнехт, бивш лидер на Лявата партия, която сега оглавява собствената си партия, предупреди, че след като на мъжете вече е позволено да се обявяват за жени, "правата за защита на жените и приютите за защита на жените [остават] в миналото".

Представител на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) заяви, че законопроектът представлява заплаха за младите хора, като го осъди като "транс-хипарство".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей