Австрия може да спре вноса на руски газ до 2028 г

Свързани новини

15.04.2024 10:55

Австрия може да спре вноса на руски газ до 2028 г

Видян 666 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австрийският министър на енергетиката Леонор Гевеслер разкри план за премахване на енергийната зависимост на страната от Москва за по-малко от половин десетилетие, съобщи вестник Kurier, като се позова на проектозакон.

Санкциите, наложени от ЕС на Русия заради войната в Украйна, не са насочени срещу вноса на газ. Въпреки това руските доставки за блока рязко спаднаха поради ограниченията и саботажа на газопровода "Северен поток" през септември 2022 г.

В отговор на запитване на Агенция "Аустрия прес" Министерството на енергетиката на страната потвърди подробностите за законопроекта, който ще се нуждае от одобрението на управляващата партия в Австрия и от подкрепата на поне две трети от гласовете в парламента, за да бъде приет.


През февруари Гевеслер призова да се предприемат радикални мерки за намаляване на зависимостта на страната от руския газ, включително да се развали дългосрочната сделка, която държавната енергийна компания OMV има с руския Газпром до 2040 г. Министърът призна, че делът на вноса на газ от Русия в Австрия нараства и през декември е достигнал рекордно високо ниво от 98%.


 Съобщава се, че Гевеслер е изпратил законопроекта, който задължава правителството да диверсифицира доставките на газ за страната, на Австрийската народна партия (ÖVP), ръководена от канцлера Карл Нехамер. Предложението на министъра ще внесе изменения в Закона за газовата промишленост, Закона за диверсификацията на газа и Закона за енергийното управление, посочва Kurier.

Предложените промени имат за цел да сведат до нула австрийския внос на газ, който в преобладаващата си част идва от Русия, още през 2027 г.

Според изданието всеки доставчик на газ в Австрия ще бъде задължен да доказва все по-голям дял на неруски газ в своите обеми от 2024/25 газова година, която започва през октомври.

През 2023 г. вносът на руски газ в Австрия е достигнал нивата отпреди конфликта в Украйна, съобщи OMV по-рано тази година, тъй като страната е внесла почти два пъти повече газ, отколкото икономиката ѝ се нуждае. Данните, цитирани от Блумбърг, показват, че стабилните доставки на руски газ и увеличаването на доставките са позволили на Виена да се превърне в нетен износител на енергия за първи път от двадесет години насам.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да