Свързани новини

18.06.2019 17:02

Къде отиде суперкомпютърът, купен от Станишев?

Видян 5763 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


По-малко от 10 месеца преди да падне от власт, кабинетът на Тройната коалиция закупи компютър, който тогава е без аналог в Източна Европа. Българският суперкомпютър от 2008г. е произведен от лидера в този специфичен бизнес IBM и е от серията Blue Gene. Машината носи името Дълбока мисъл и тогава е сред стоте най-бързи в света.Тогава придобивката  бе тържествено открита от министър-председателя Сергей Станишев. Според Капитал цената на компютъра е била 5.4 млн. лв. Сега кабинетът Борисов 3 се кани да плати 18 мнл. евро или 35,2 млн. лв. за нов суперкомпютър. От тях 12 млн. евро (23,5 млн. лв.) ще бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите ще са от ЕС. Освен сумата за оборудването България ще трябва да осигури и сграда за центъра. Възникват въпроси. Каква е съдбата на машината от 2008г.? Има ли реална необходимост от закупуването на нова, при това на пъти по- висока цена?


Новината за новата сделка съобщиха за втори път през последните 3 седмици еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел и премиерът Бойко Борисов след среща по проекта. Габриел обясни: "Суперкомпютрите работят в полза на хората и децата, защото позволяват много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата". Преди десетина дни стана ясно, че един от осемте суперкомпютъра, които ЕС иска да изгради, ще бъде базиран в София. Тук ще бъде създаден център за свръхбързи изчисления, които би трябвало да се ползват от учени и от бизнеса, както и да разработва приложения в много области - от създаване на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата.


„Когато става въпрос за научни изследвания, производителите на подобни машини правят отстъпка между 40% и 60% от крайната цена”, коментира през 2008г. акад. Кирил Боянов, който тогава е директор на Института по паралелна обработка на информацията към БАН. Сега ръководителят на Генерална дирекция Свързаност към ЕК Роберто Виола добави, че инвестицията в изчислителния център е най-голямата на ЕС в България по отношение на научната инфраструктура. Превид факта, че новата машина ще служи за същите изследователски цели не е ясно защо не е предвидена аналогична отстъпка. Вместо това премиерът получи „благодаря” от ЕК, което е напълно заслужено предвид факта, че българският данъкоплатец ще пати 2/3 от цената. Виола и Габриел благодариха на Борисов за инвестицията на страната ни в мрежата от европейски суперкомпютри.


Засега никъде не се споменава за съдбата на Дълбоката мисъл, даже къде е "стокирана", както обича да се изразява.  Не е ясно дали новата инвестиция е крайно необходима предвид наличието на техника, която има общо 8192 микропроцесора със скорост от 23.42 трилиона операции в секунда. Възможна ли е модификацията на наличната апаратура и могат ли да бъдат спестени тези пари от бюджета? С въпросните 23,5 млн. лв. например  биха могли да се покрият много от задълженията на дърважните болници.


   Няма наличен отчет какво точно беше постигнато с предходния суперкомпютър, което е препоръчително да се направи преди покупката на покупката на нов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Това е по време на правителството на Станишев! Не на тройната коалиция!

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Къде е закупения компютър?? Ползва ли се пълноценно??? Може ли да напишете за него!!

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Явно, че където и да е "стокирана" "Дълбоката мисъл", тя не се използва достатъчно, защото все щеше да се чуе нещо, а пък и като гледаме с каква "дълбока мисъл" ни управляват сегашните ни управници във всички сектори, тя явно не им е от полза. И сега ново двайсет! Дето се казва - на гол тумбак чифте пищови!

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ще се напълни поредния бездънен джоб на някого ей това ще стане.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Да не забравяме и Авитохол, друг суперкомпютър купен преди около 5 години и стопанисван от частна организация в рамките на БАН. Т.е. БАН плаща, други стопанисват.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец