Свързани новини

14.03.2019 13:07

Скандална фирма взривява Парламента и БНБ за 4 млн. лв.

Видян 7401 пъти | Коментари 2
Гласували 6 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Скандално скъпи билети за депутати станаха повод за публичен скандал, изнесен първо от бТВ, но читателите на 19 минути от 3 години знаят, че шокиращо беше самото избиране на регистрираната в Министерството на отбраната частна агенция Аргус да вземе 1,68 млн. лв. от Народното събрание. Още тогава писахме, че това ще доведе до скандални цени на билетите, въпреки обещанията за ниски, че фирмата е в „черния списък” на Агенцията за обществени поръчки и е най-меко казано странно най-важните държавни институции – Народното събрание и Българската народна банка да й налеят общо 3,88 млн. лв., въпреки това. Защото думата „народни” в табелите на тези институции не е сложена за красота – парите, които те харчат, са нашите пари.
Актуалният скандал гръмна, след като се оказа, че депутати ходят за сметка на данъкоплатците на прескъпи ловни екскурзии. Първо се заговори за командированите, въпреки бойкота си на Парламента социалисти в австрийския Залцбург, заедно с представители на други партии, бТВ сега извади и разходилите се по същата линия до немския Дортмунд.
За него е командирован Александър Сабанов от Обединени патриоти. Неговото пътуване струва 3326 лв., а само самолетният му билет до Германия и обратно струва 1770 лв. Това е поне 3 пъти (!!!) повече от нормалната цена. Трябва да се има предвид, че по нареждане на Цветан Цветанов, вече не само депутатите, но дори министрите летят в икономична класа. Заради натиска на нискотарифните компании, и редовните авиолинии рязко намалиха цените си, особено австрийските и немските, които са в един холдинг. Често те дават и по-ниски цени от лоу-костите до едни и същи дестинации. Но, ако човек ги търси, а целта му не е да пилее народната пара.
Бюрхан Абазов от ДПС също е ходил на ловното изложение в Германия – за 2329 лв., от които за билет са потрошени 1387 лв.

И двамата депутати бяха сред командированите и на другото ловно-рибарско изложение – в Залцбург. Там се оказаха и двама депутати от БСП за България – Иван Иванов и Йордан Младенов, за които вече споменахме.
Цветан Топчиев от БСП е бил сред командированите за лова в Дортмунд. Неговото пътуване е струвало 2329 лв.  Толкова е платил Парламентът и за Румен Георгиев - техните самолетни белите са по 1387 лв., точно колкото на колегата им от ДПС.
От Народното събрание отговориха писмено на bTV, че фирмата, която осигурява самолетните билети е избрана с обществена поръчка, за която пишем от 2016 г., тъй като е особено скандална. А след сключването й си отиде главният секретар на парламента от времето на Цецка Цачева – таксиджия, който стигна и до съд по друга шокираща обществена поръчка. Той бе уволнен, ала парите по договора продължават да се харчат. И то през пръсти. Иначе НС се оправдава пред бТВ, че „цената на билетите се формира на база най-ниската на пазара нетна тарифа на билетите към момента на подаване на заявка”.
„Всъщност фирмата, която изпълнява обществените поръчки, е в забранителния списък на Агенцията за обществените поръчки”, каза в предаването Тази сутрин Кристиан Кръстев, бивш министър на транспорта.
Той коментира още, че би било най-добре подобни услуги да предоставя местен превозвач, защото тогава условията и цените са по-добри и освен това би трябвало да е национален приоритет.
Дясната ръка на Цецка Цачева – бившият таксиджия и главен секретар на Народното събрание и "градски" на председателката Иван Славчов пусна в четвъртък на 6 октомври 2016 г., докато от 3 дни  шефката му беше в президентска кампания, поръчката за самолетни билети за депутатите на стойност 1 400 000 лв. без ДДС или общо 1 680 000 лв., които се плащат


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Текста на тази статийка не го четох,но идеята от заглавието ми допадна.И двете сгради не вършат никаква полезна работа,особенно първо споменатата.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Как така частната фирма Аргус е регистрирана в МОтбраната на караКачан?! Какви са тия патриотарски ДС-алавери?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак