Свързани новини

09.04.2009 19:03

Станишев: Българската космонавтика има съществен принос в изучаването на Космоса

Видян 5489 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Сергей Станишев, заедно с български и чуждестранни космонавти, засади дръвчета в Южния парк в столицата, съобщиха от правителствената пресслужба, предаде БГНЕС.


Проявата бе част от програмата за тържествата по повод 30-та годишнина от полета на първия българин в Космоса, 40-та годишнина на Института за космически изследвания и Международната година на астрономията. Премиерът започна приветствието си с думи на благодарност към първия български космонавт ген.лейтенант Георги Иванов, летял преди 30 години с космическия кораб "Союз-33”. Това събитие бе изключителен повод за вълнение, гордост и самочувствие за нашата страна и за нейните постижения. Това бе доказателство и за личния кураж на първият ни космонавт, тъй като този полет бе свързан с много рискове, трудности и технически проблеми, които трябваше да се преодолеят, за да се завърне жив и здрав екипажът на нашата планета, припомни премиерът. В навечерието на международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април, премиерът поздрави и всички българи, за които темата е скъпа. Той припомни също, че по повод 400-та годишнина от изобретяването на телескопа от Галилео Галилей, ООН обяви 2009-та за година на космическите изследвания, космонавтиката и астрономията. Наред с това, през тази година се отбелязват и 40 години от създаването на Института за космически изследвания. Премиерът подчерта, че България е сред първите шест страни, изпратили космонавт в Космоса, а нашият космически институт е един от авторитетните, реализирал около 100 изобретения, свързани пряко с космическите изследвания. България е активен участник в този процес преди, участва и днес, категоричен бе министър-председателят. Като пример той посочи факта, че още през 70-те и 80-те години на миналия век, нашата страна е една от първите държави, която започва да произвежда космическа храна. Изследванията, откритията, създаването на прибори продължава и през последните десетилетия, подчерта Сергей Станишев. Днес, България е в процес на присъединяване към Европейската космическа агенция и това показва, че традицията не само се съхранява, но има и нова перспектива, което е от изключителна важност за нашата страна, категоричен беше министър-председателят.
Пред участниците в събитието премиерът подчерта, че българската космонавтика има съществен принос в изучаването на Космоса и изрази увереност, че и в бъдещите десетилетия България ще продължи да бъде изследователска космическа сила. Той поздрави всички гости, уважили събитието, както и гостите на ген.-лейтенант Георги Иванов и им пожела много лично щастие и успехи.
От името на колегите си космонавти и от лично от свое име ген.-лейтенант Георги Иванов благодари на министър-председателя за личното му присъствие и участие в засаждането на дръвчетата в Южния парк в месеца, посветен на гората. Всички трябва да продължим да се грижим навсякъде по света за нашата ценна, родна планета Земя, която е много крехка и уязвима, каза в заключение първият български космонавт.
Премиерът и ген.-лейтенант Георги Иванов, заедно с космонавтите Анатолий Соловьов, Валерий Рюмин, Берталан Фаркаш и Димитру Пронариу засадиха сребристи борчета.
За да почетат бележитите дати в Южния парк дойдоха още и съпругата на Валерий Рюмин – Елена Кондакова, също космонавт, както и Татяна Егорова – съпруга на първия лекар-космонавт в космоса Борис Егоров. Гости бяха и българските космонавти ген.-майор Александър Александров и полковник Красимир Стоянов, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, ген. Иван Дочев и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка?

Какво ще се случи, ако паднете в черна дупка? (Видео)

Смята се, че попадането в черна дупка би ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион