Свързани новини

05.04.2009 17:45

Станишев: "Поканих Обама да посети България!"

Видян 2820 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 1.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Сергей Станишев, който представлява България на срещата на високо равнище ЕС-САЩ в Прага, имаше кратка среща с президента на САЩ Барак Обама.



След това българският министър-председател коментира срещата пред журналисти:


-Много ключови послания отправи американският президент. Г-н премиер, вие имахте лична среща с него. Къде е мястото на България в тези послания?


-Срещата на Европейския съюз с Обама беше много важна, защото беше първа и опознавателна. Имах възможност и аз да поговоря с него. Пожелах му много успех в трудните времена, които всички преживяваме и кураж, защото президентът дойде с ясен ангажимент за промени в начина, по който се управляват Съединените американски щати. Сблъска се с глобалната икономическа криза. Пожелах му и много късмет в този процес. България и Америка развиха през последните години безпрецедентно икономическо партньорство. Такова не е имало от началото на нашите дипломатически отношения преди повече от 100 години и съм сигурен, че и в рамките на неговия мандат това партньорство ще се засили. Отправих покана за негово посещение и в България. Вярвам, че то ще се реализира по време на мандата му. На този форум имахме възможност да обсъдим трите основни теми, които вълнуват целия свят днес. Беше много важно, че се постигна много тясно разбирателство между Европейския съюз и Съединените американски щати по отношение на финансовата и икономическа криза. Заедно с британския премиер Гордън Браун бях говорител и по тази тема, защото Америка и Европа са двете най-големи икономики в света. Само в тясна координация можем да решим проблемите, с които се сблъскваме. Освен това обърнах внимание върху три ключови условия, за да може това, за което се договориха лидерите на най-големите икономики Г-20 в Лондон, да се реализира. Първото е бързината на реализиране на тези мерки. Второто е мащабът. Както знаете бяха договорени повече от 1 трилион долара. И третото е устойчивостта и последователността на реализирането на тези мерки. Това са трите важни условия. Мисля, че гласът на България беше чут. Неслучайно и британският премиер Гордън Браун специално ме поздрави за изказването. Освен това се обсъждаха и темите за енергийната сигурност и промените в климата. За първи път от името на САЩ президентът Обама пое ясна лидерска функция и отношение към промените в климата, защото досега позицията на САЩ беше много по-въздържана и резервирана, докато Европа пое много сериозни ангажименти до 2020 година. И диверсификацията на енергийните доставки за Европа също беше обсъждана на днешната среща. Не на последно място бяха обсъдени и въпроси, засягащи Близкия Изток и Афганистан, за които се говореше и на срещата на НАТО.


-Някои коментират, че промяната в позицията на Америка за глобалното затопляне е част от сделка за членството на Турция в Европейския съюз? Стана ли въпрос за членството на Турция по време на срещата?


-Не, тази тема не се обсъждаше. Това са две съвсем разделни теми. Мисля, че промените в климата безпокоят всички и затова Европейският съюз пое лидерска роля. Сега вече и Америка се присъединява. Без ангажимента на Европа и Америка, трудно можем да очакваме развиващите се икономики като Китай и Индия да поемат своя дял от отговорността и мерките.


-Обсъжда ли се на срещата приемането на затворници от Гуантанамо в Европа?


-Президентът на Съединените американски щати информира за своето решение и помоли следващият европейски съвет да има обща европейска позиция по този въпрос.


-Каква е позицията на България?


-Би било редно да има най-малкото препоръчителна обща европейска позиция и, разбира се, всяка страна ще си вземе самостоятелно решение.


-Някакви различия между Европа и Америка проличаха ли на срещата?


-Според мен основното послание от тази среща, от духа на диалога, от изказванията, е желанието на засилване на трансатлантическото партньорство.


-Успяхте ли в срещите си с лидерите на страните членки да обсъдите вашето предложение за покана на чужди експерти в България – предложение, което среща съпротивата на Барозу, а и в интервю за Дарик министър Паси изрази също своето несъгласие?


-Не знам дали и какво е казала госпожа Паси, тя е в течение с инициативата ми. Бих могъл да коментирам само ако видя конкретно нейното изказване. Появиха се много интерпретации, много волни, много смели, нямащи нищо общо със самото предложение. Защото, първо, и сега в България работят десетки експерти от различни страни членки. Това, което цели моето предложение, е да се постигнат по-бързо резултати за достигане на най-високите европейски стандарти в няколко области, свързани с използването на европейските фондове, реформите в правосъдието и вътрешните работи. Няма нужда ние сами да измисляме колелото всеки път, а да използваме експертния опит на тези страни, които са постигнали най-добрите резултати в съответните сектори. Това трябва да бъде концентрирано в определени области, в определен ограничен периметър, където ни е необходимо, а отговорността за провеждането на реформите си е на българското правителство, което аз винаги съм отстоявал. По повод това, което се говори напоследък, да ви припомня, че някои лидери, които най-критично се отнасят към моето предложение, наскоро казаха, че всяко решение, всеки проект в България трябва да се взема в Брюксел, което е абсурд.


-Вашето мнение по твърденията на президента, че възнагражденията в ДАНС са “изхвърляне”?


-Смятам, че трябва да търсим силна мотивация на служителите в държавната администрация като цяло. Това трябва да става разумно и те трябва да оправдават тази мотивация, която се гарантира от държавата. Това важи и за хората, които работят с европейски фондове. Защото, знаете, винаги Европейският съюз е казвал, че трябва да бъдат силно мотивирани. Това е, ако щете, и антикорупционна мярка, това е мярка за запазване на силен експертен потенциал. Същото важи и за ДАНС, същото важи и за Министерство на вътрешните работи, където правителството полага усилия, провеждайки реформи, да подкрепя, стимулира служителите, които поемат най-голямото натоварване.


-Вие лично бихте ли гласували на референдум за мажоритарен елемент в изборите?


-Моята партия е тази, която внесе предложението в Народното събрание да има на изборите силен мажоритарен елемент. Това се очаква от българските граждани, надявам се депутатите и от другите политически сили да подкрепят това, защото наред със силните партии, което е важно условие за устойчива демокрация, е важно условие да се избират силни и популярни личности, които отговарят на очакванията на гражданите.


Информацията е на Дарик радио, цитирани от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Ще упорствате за постигането на нещата

Ще упорствате за постигането на нещата, които желаете.