Журито на 77-ия фестивал в Кан

Свързани новини

29.04.2024 11:44

Журито на 77-ия фестивал в Кан

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Журито на 77-ия фестивал в Кан, председателствано от Грета Гервиг, ще включва турския сценарист и фотограф Ебру Джейлян, американската актриса Лили Гладстон, френската актриса Ева Грен и ливанската режисьорка и сценаристка Надин Лабаки, както и испанския режисьор и сценарист Хуан Антонио Байона, италианския актьор Пиерфранческо Фавино, японския режисьор Хирокадзу Коре-еда и френския актьор и продуцент Омар Сай.

Журито ще има честта да връчи "Златната палма" на един от 22-те филма в конкурса. Победителите ще бъдат обявени в събота, 25 май, на церемонията по закриването, излъчвана на живо от France Télévisions във Франция и от Brut. в международен план.

ГРЕТА ГЕРВИГ - президент

Режисьор, сценарист, актриса

Съединени щати

Само за петнадесет години Грета Гервиг се е наложила в американското и международното кино. Още от самото начало на кариерата си като актриса Грета Гервиг се изявява и като сценарист, сътрудничейки си в множество проекти. Тя е съавтор на филмите „Хана се качва по стълбите“ (2007 г.) и „Нощи и уикенди“ (2008 г.), на който е и сърежисьор, последван от „Франсис Ха“ (2012 г.), „Госпожица Америка“ (2015 г.) и, разбира се, „Барби“ с партньора ѝ Ноа Баумбах.


Още първата ѝ самостоятелна творба, Lady Bird (2017) - завладяващ, нежен и меланхоличен портрет на терзанията на юношеството - получава 5 номинации за „Оскар“, включително за най-добър режисьор. За втория си филм Грета Гервиг амбициозно се заема с американската литературна класика „Малки жени“, винаги с цел да обнови гледната точка към жените. С последния си филм „Барби“ (2023 г.), световен културен феномен и най-големият хит на годината, Грета Гервиг става първият режисьор в историята на киното, който преминава границата от милиард долара в боксофиса.


 
Ебру Джейлян

Сценарист, фотограф
Турция
 
Съавтор на сценария на спечелилия „Златна палма“ през 2014 г. „Зимен сън“, Ебру Джейлян е роден в Анкара.Започва да прави снимки в ранна възраст и участва в различни самостоятелни и групови изложби в Турция и чужбина.Учи кино в университета в Истанбул.


Първият ѝ късометражен филм Kiyida (На ръба) е селектиран за конкурса за късометражни филми на фестивала в Кан през 1998 г.Работи като актриса и художествен ръководител в ранните филми на Нури Билге Джейлан като „Отдалеч“ (2002) и „Климати“ (2006) ; и е съавтор на сценариите на „Три маймуни“ (награда за най-добър режисьор 2008), „Имало едно време в Анадола“ (Голямата награда 2011), „Зимен сън“ (Златна палма 2014), „Дивата круша“ (2018) и „За сухите треви“ (2023), всички селектирани на фестивала в Кан.


Освен това пише разкази и статии за различни литературни и художествени списания и продължава да работи върху филми, фотография и видеоарт.


 Лили Гладстон


Актриса, САЩ

Лили Гладстон е от племенните нации Чернокожи и Нез Персе. Тя е първият индианец, номиниран за „Оскар“ за най-добра актриса във филма на Мартин Скорсезе „Убийци на цветната луна“, чиято премиера е на фестивала в Кан през 2023 г. За същия филм печели „Златен глобус“ през 2023 г. и наградата на Гилдията на филмовите актьори през 2024 г. Тя е обявена за най-добра актриса на 2023 г. от Кръга на нюйоркските филмови критици и Националния съвет за рецензии, както и от много други.


Пробивът на Лили във филма „Определени жени“ на Кели Райхардт ѝ носи наградата за най-добра актриса в поддържаща роля от Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис, Бостънското дружество на филмовите критици и др. Превъплъщението ѝ във филма „Непознатата страна“ на Мориса Малц ѝ носи награда за изключителна главна роля на Gothams 2023. Може да бъде видяна в лимитирания сериал на Hulu Under the Bridge, а след това ще я видим в сериала на Apple от Ерика Трембли Fancy Dance.


Ева Грен


Актриса


Франция



Световноизвестната актриса Ева Грен се появява за първи път в пиеси като Turcaret et Jalousie en trois fax (2002), за която е номинирана за Les Molières, преди да излезе на сребърния екран във филма „Невинни“ на Бернардо Бертолучи: Мечтателите (2003). Тя редува холивудски продукции : Кралство небесно на Ридли Скот (2004), Казино Роял (2006), 300: Раждането на една империя (2014), Град на греха: (2014) и независимото кино: Perfect Sense (2011) на Дейвид Макензи, White Bird (2014) на Грег Араки, Proxima (2019) на Алис Уинокур. През 2007 г. получава наградата на БАФТА „Изгряваща звезда“. Ева се прочува и във фентъзи сериала Penny Dreadful. Близка приятелка на Тим Бъртън, с когото е заснела три филма - „Тъмни сенки“ (2012), „Мис Перегрин и особените деца“ (2016), „Дъмбо“ (2017) - наскоро тя игра във френския блокбъстър „Тримата мускетари“.


 Надин Лабаки


Режисьор, сценарист


Ливан



Наградена с Наградата на журито на фестивала в Кан през 2018 г. със силния си филм „Капернаум“, номиниран и за „Златен глобус“ и „Оскар“ за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Днес, ако усетите, че чашата вече е преляла, не сдържайте емоциите си

Днес, ако усетите, че чашата вече е преляла, не