Украинският президент Владимир Зеленский е освободил генерал-майор Сергей Руд от поста началник на службата за държавна охрана, съобщава президентският уебсайт.

Свързани новини

10.05.2024 12:24

Зеленский уволни началника на държавната охрана

Видян 549 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският президент Владимир Зеленский е уволнил генерал-майор Сергей Руд от поста началник на Службата за държавна охрана, съобщава президентският уебсайт.



Стъпката идва, след като двама офицери от агенцията, натоварена със защитата на държавните органи и висшите служители, бяха задържани заради предполагаем заговор за убийство на украинския лидер.



„Освобождавам Сергей Руд от длъжността началник на Службата за държавна сигурност на Украйна“, гласи указът на Зеленский, публикуван на уебсайта му в четвъртък. Причините за уволнението на началника на охраната, който заемаше тази длъжност от 2019 г., не бяха обявени.



Новинарският сайт Strana.ua твърди, че уволнението на Руд е било на дневен ред, след като Службата за сигурност на Украйна (СБУ), която е наследник на КГБ от съветската епоха в Киев, обяви във вторник, че двама офицери от Администрацията за държавна сигурност са били предполагаемо част от заговор за убийството на Зеленский, началника на СБУ Василий Малюк, началника на военното разузнаване Кирил Буданов и други високопоставени украински служители.


Според СБУ задържаните полковници са работили за руската Служба за сигурност (ФСБ) и са изнасяли класифицирана информация за Москва. Те могат да бъдат осъдени на доживотен затвор по обвинения в държавна измяна и подготовка на терористична атака.


От СБУ не разкриват самоличността на двамата офицери. Strana.ua ги назова като Андрей Гук и негов колега с фамилия Деркач.


В петък изданието съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че украинските служби за сигурност от дълго време са таили подозрения за дейността на Гук, но Руд е предпазвал „близкия си сътрудник“ от преследване.


Съобщението за предполагаемия заговор, насочен срещу Зеленский, беше направено от Украйна в деня, в който Владимир Путин беше вкаран в длъжност за петия си мандат като президент на Русия.


Москва отрече да има планове за убийство на украинския лидер, като прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти: „както разбирате, информацията, идваща от СБУ, едва ли може да се възприеме като точна".




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог