Зеленский

Свързани новини

07.05.2024 15:48

Задържаха 2-ма полковници заради заговор за убийството на Зеленский

Видян 1117 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двама украински служители по сигурността са задържани за планиране на убийството на президента Владимир Зеленский, според Службата за държавна сигурност на страната (СБУ), предаде CNN.



Двама полковници от украинското правителствено подразделение за охрана са задържани и са обвинени в изтичане на класифицирана информация в Русия, съобщи СБУ във вторник, след като "разкри мрежа от агенти", принадлежащи на руската държавна сигурност (ФСБ).



СБУ заяви, че е "осуетила" "активно развиващите се планове" за убийството на Зеленский.


 "Една от задачите на агентурната мрежа на ФСБ беше да открие извършители сред военните, близки до сигурността на президента, които биха могли да вземат държавния глава за заложник и след това да го убият", заявиха от СБУ.



СБУ заяви, че плановете за убийство са насочени и срещу други високопоставени украински служители, включително ръководителя на СБУ Васил Малиук и ръководителя на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.



Съобщава се, че Зеленский е изправен пред няколко опита за покушение срещу живота си, откакто Русия започна войната в Украйна през февруари 2022 г.



Жена от южната украинска област Николаев беше арестувана през август 2023 г. във връзка със заговор за убийството на Зеленский. Тя беше обвинена в събиране на разузнавателна информация за планираното посещение на Зеленский в Николаев, за да планира руски въздушен удар, за да го убие. СБУ заяви, че е хванала жената "с червени ръце", докато се опитвала "да предаде разузнавателна информация на нашествениците".


 През април поляк беше обвинен в подпомагане на друг предполагаем руски заговор за убийство срещу Зеленский. Той е обвинен в "готовност да действа за чуждестранно разузнаване срещу Република Полша", престъпление, което носи до осем години затвор.


Прокурорите заявиха, че мъжът се е съгласил да предостави информация на руските шпиони за сигурността на летище Жешов-Ясионка, в югоизточна Полша, близо до границата с Украйна, за която е известно, че Зеленски използва при заминаване на пътувания в чужбина. Заговорът е разкрит от украинските власти, а по-късно мъжът е задържан и обвинен в Полша.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион