Според изчисленията окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната е спаднал до 46,7 през август спрямо 48,6 през юли. Той се оказа по-нисък от предварителната оценка, която предполагаше спад до 47.

Свързани новини

09.09.2023 16:49

Спад на бизнес активността в еврозоната: S&P

Видян 5233 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бизнес активността в 19-те европейски държави, използващи еврото, се свива по-бързо от очакваното, което се дължи на забавяне на растежа на сектора на услугите и на производствения сектор в региона, сочат данните, събрани от S&P Global.

Според изчисленията окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната е спаднал до 46,7 през август спрямо 48,6 през юли. Той се оказа по-нисък от предварителната оценка, която предполагаше спад до 47.

Показател за цялостното икономическо състояние, PMI с показания над 50 сигнализира за ръст или разширяване на бизнес активността, докато показания под този праг говорят за свиване. Сега показателят е на най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам.

"За първи път през 2023 г. досега производството спадна както в сектора на услугите, така и в производствения сектор. Секторът на услугите приключи седеммесечния период на растеж с най-рязкото свиване от февруари 2021 г. насам. Междувременно производството на стоки спадна за пети пореден месец и то с друг бърз темп", се казва в прессъобщение на S&P Global. Германия и Франция регистрираха най-стръмния спад на PMI, докато по-скромни понижения бяха отчетени в Италия и Испания, според фирмата за финансови анализи.

Основният PMI индекс в сферата на услугите също се понижи - до 47,9 пункта от 50,9 пункта през предходния месец, поради по-ниските потребителски разходи, дължащи се на повишаването на таксите по заемите и високите разходи за живот. Показателят за търсенето се понижи до 46,7 от 48,2, което е най-ниската му стойност от началото на 2021 г. Съставният индекс на заетостта се понижи до 50,2 от 51,4.


"Работодателите не бяха много склонни да увеличават екипите си. Начинът, по който нещата се развиват напоследък, е знак, че те ще се насочат към съкращения на работни места рано, а не късно", коментира изчисленията Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка, пред Ройтерс.

Анализаторите предупреждават, че настоящите показания сочат, че регионът е на ръба на рецесия.

"Еврозоната не изпадна в рецесия през първата половина на годината, но втората половина ще представлява по-голямо предизвикателство. Разочароващите данни допринесоха за низходяща ревизия на нашата "сегашна прогноза" за БВП, която сега възлиза на -0,1% за третото тримесечие", заяви де ла Рубия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.09.2023 23:08

    а денков и сие ни тикат там

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей