Рязко нарастване на търсенето на злато в Китай

Свързани новини

10.02.2024 07:04

Рязко нарастване на търсенето на злато в Китай

Видян 10204 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайските инвеститори и домакинства са основните потребители на злато през 2023 г. на фона на силното глобално търсене на метала, който е сигурно убежище, показва тримесечният доклад на Световния съвет по златото.

Според публикацията китайското инвестиционно търсене на злато - обхващащо кюлчета и монети - е скочило с 28% през миналата година до 280 тона. Потреблението на бижута също е нараснало с 10% до 630 тона. Като цяло покупките на злато са достигнали близо 960 тона през 2023 г.

"Китай беше ключов фактор за много от случващото се през миналата година", каза Луиз Стрийт, старши пазарен анализатор в WGC. "Когато погледнете потребителския сектор, Китай не е ценообразуващият фактор, но осигурява долна граница".

Вторият по големина потребител в света, Индия, отбеляза спад на общите покупки на злато до 748 тона през 2023 г. Тя е следвана от САЩ (249 тона), Туркия (201,6 тона) и Иран (71,8 тона). В първата десетка влизат още Русия, Германия, Египет, Виетнам и Саудитска Арабия.

В доклада се посочва, че наред с "метежното" търсене от страна на световните централни банки, китайското потребителско търсене е спомогнало цената на жълтия метал да достигне рекордно високи стойности през декември и да се задържи над 2000 щатски долара за тройунция през тази година.


Според WGC общото световно търсене на злато през 2023 г. е било най-високото в историята - 4899 тона, като годишните инвестиции в кюлчета и монети са отбелязали лек спад, а годишното потребление на бижута се е запазило на ниво от 2093 тона.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец