Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроект на народния представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Божидар Божанов, подписан от още 23-ма депутати от ПП-ДБ, с който се осигурява по-голяма прозрачност при възлагането на обществени поръчки и изразходването чрез тях на публични средства.

Свързани новини

20.07.2023 16:58

ППДБ свалят на 5000 лв. от 30К договорите за обществени поръчки

Видян 1572 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поредното престъпление срещу бизнеса предвиждат промени в Закона за обществените поръчки на известния с лобистките си поправки Б. Божанов от ППДБ. Покрай наместването на определени технологични характеристики от тесен негов интерес, депутатът залага сваляне от досегашния без друго нисък праг от 30000 лв. на смехотворните за обществени поръчки 5000 лв. на договорите. Над тази сума, която е 1/3 от реалното месечно депутатско възнаграждение с бонусите, институциите ще трябва да обявяват договорите си.

Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроекта на Божанов, подписан от още 23-ма депутати от ПП-ДБ, с който се осигурява по-голяма прозрачност при възлагането на обществени поръчки и изразходването чрез тях на публични средства.

С 11 гласа за и 5 въздържал се комисията прие предложените изменения и допълнения в Закона за обществените поръчки. По думите на вносителя им Божанов, проектът е още от 2019 г., но след това е усъвършенстван до внасянето му през май 2023 г. От името на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че принципно подкрепят предложенията, но с лека ирония - “искате всичко да качите на облак”, обяви, че със съпартийците ѝ ще предложат корекции при второ четене.

Със законопроекта се въвежда задължението данните от Централизираната автоматизирана информационна система “Електронни обществени поръчки” (ЦАИС ЕОП) да се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт. Такъв е стандартът Open Contracting Data Standard, който се използва в редица страни, включително в Румъния и Украйна.

Освен това данните трябва да се съхраняват и публикуват в структуриран вид, което ще разшири възможностите за анализ. Най-просто казано, те ще могат да се обработват с Екселска таблица.

Разширяват се и задължението за публикуване на обявленията за всички сключени договори, които попадат в изключенията на Закона за обществените поръчки, като конфиденциалността остава само за разкриването на информация, която засяга основен интерес. За договори под 5000 лв. няма да е задължително да се публикуват обявления, защото стойността е незначителна, а административната тежест за възложителя е непропорционално висока.

Предвижда се и разкриване на принадлежност към спецслужбите на комунистическата държава за лица, които пряко контролират изпълнители на обществени поръчки със суми за над половин милион лева годишно. “Целта е допълнително осветляване на свързаностите около бившата “Държавна сигурност” и икономическия живот, захранван с публични средства”, се казва в мотивите на законопроекта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни