Криза в Червено море

Свързани новини

03.03.2024 08:00

Повечето износители от Обединеното кралство са засегнати от кризата в Червено море

Видян 8585 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от половината британски износители и производители са се сблъскали с проблеми, свързани с прекъсването на корабоплаването в Червено море, причинено от нападенията срещу кораби от страна на йеменските бунтовници хути, сочи ново проучване на Британските търговски камари (БТК).

Според доклада 55 % от износителите са съобщили за проблеми, свързани с кризата, както и 53 % от производителите и фирмите, предоставящи услуги за бизнеса и потребителите, включително търговци на дребно и на едро. От всички предприятия 37 % от повече от 1 000 анкетирани фирми съобщават за последици.

Сред основните проблеми, с които се сблъскват фирмите, са увеличените разходи за доставка, като някои от тях съобщават, че цената на превоза на контейнер от Азия до Европа се е повишила с до 300 % през последните няколко месеца. Друг основен проблем са логистичните забавяния, които са увеличили обичайните срокове за доставка с три до четири седмици. Други проблеми, посочени от фирмите, са затрудненията с паричните потоци и недостигът на компоненти в производствените линии.


"Това проучване ни дава непосредствена представа за въздействието на смущенията в Червено море върху бизнеса в Обединеното кралство. В сектора на морските превози на товари е имало свободен капацитет, за да се реагира на трудностите, което ни е спечелило известно време... Но нашето изследване показва, че колкото по-дълго продължава настоящата ситуация, толкова по-вероятно е натискът върху разходите да започне да се увеличава", заяви Уилям Бейн, ръководител на търговската политика на BCC.


Около 15 % от търговското корабоплаване в света се осъществява през Червено море, което е най-прекият път от Азия до Европа. Големите транспортни компании бяха принудени да изпратят стотици свои кораби на по-дълги и по-скъпи пътувания около нос Добра надежда в Южна Африка, след като бунтовниците хути де факто блокираха водния път.


Според последния доклад на Килския институт глобалната търговия е спаднала с 1,3% от ноември до декември 2023 г. в резултат на кризата. Междувременно бойците обещаха да продължат атаките, след като САЩ и Обединеното кралство предприеха кампания за бомбардиране на свързани с хутите цели в Йемен.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Дайте възможност на творческата си енергия

Дайте възможност на творческата си енергия да се