През януари 2024 г. стопанската конюнктура в страната се подобри стабилно в резултат на подобряване на бизнес климата във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителството, търговия на дребно и услуги.

Свързани новини

30.01.2024 12:24

Подобряване на бизнес климата в България в началото на 2024 г.

Видян 460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През януари 2024 г. стопанската конюнктура в страната се подобри стабилно в резултат на подобряване на бизнес климата във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителството, търговия на дребно и услуги.

В същото време очакванията в промишления сектор и строителството са за известно увеличение на цените през следващите три месеца, докато мениджърите в търговията на дребно и сферата на услугите не предвиждат промяна на продажните цени в близките месеци.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през януари нараства с 3,0 пункта спрямо декември 2023 г., когато се понижи с 1,8 пункта, достигайки 22,8% спрямо 19,8% месец по-рано. По този начин показателят се върна обратно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се повиши през януари с 2,6 пункта до 23,3% от 20,7% месец по-рано благодарение на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за дейността в промишления сектор остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 49,2% и 34,1% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат леко увеличение през следващите три месеца.

През януари показателят "бизнес климат в строителството" нараства с цели 4,6 пункта до 27,0% от 22,4% в края на 2023 г. в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, като през последния месец се отчита намаление на отрицателното влияние на първият фактор.

Процентът на мениджърите в строителството, които очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, се увеличава и достига 26,9%.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се покачва през януари с 2,9% до 24,8% от 21,9% главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Влошават се обаче прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основната пречка за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и недостига на работна сила.

Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през януари с 2,4 пункта до 15,8% от 13,4% през декември 2023 г. в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите очаква запазване на ценовото равнище през следващите три месеца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион