Национална здравна стратегия 2030

Свързани новини

18.04.2024 15:24

НС прие Национална здравна стратегия 2030

Видян 325 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030, съобщи БНТ.

В нея са заложени три основни стратегически цели:

    Устойчиво подобрявана на здравето и средата, подкрепяща здравето
    Гарантиране на здравната сигурност и намаляване на неравенствата
    Ефективно управление на ресурсите с фокус върху здравните резултати

В стратегическия документ са заложени и три основни приоритета:

    Изграждане на по-здрава нация
    Създаване на здравна среда, ориентирана към потребностите на хората
    Прилагане на целенасочени стратегии за въздействие върху специфични проблеми на общественото здраве

Ето част от дебата в пленарната зала:

Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ: "Тази стратегия има няколко компонента. Един, в което безспорно ще успеем, един, в който частично успяхме и един, в който не успяхме. Това, в което се надявам да успеем - е да имаме една Стратегия за развитие на здравеопазването в следващите 6 години, което е необходимо, за да се развива системата планомерно и устойчиво. Това, в което частично успяхме е да създадем нов модел на Стратегия, който не е ексклузивен, а инклузивен - всеки, който искаше, можеше да допринесе нещо в нея. Който искаше да бъде видян и чут - беше видян и чут. Тази стратегия не успа да ни обедини, защото това, което от десетилетия имаме и продължаваме да имаме, е едно въпиещо разделение помежду ни дори по теми, които трябва да ни обединяват, за да оцеляваме".

Костадин Ангелов, председател на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС: "За първи път се случва този прецедент и една добра практика, която обединени усилията на всички от системата на здравеопазването, за да имаме този документ. Той нямаше да бъде факт, без усилията на д-р Симидчиев, който беше председател на работната група, който успя да обедини всички. Това е доказателство, че когато всички работим в една посока, можем да постигнем повече. Надявам се в здравеопазването да има повече консенсус, повече разум и по -малко политика".

Маргарита Генчева, ПГ на "Възраждане": "Прегледахме последния подобрен варианта на здравната стратегия. Има някои положителни резултата - добрите моменти в лекарствената политика, визията за отдалечени и трудно достъпни райони, както и фокусът върху социално значимите заболявания. Документът все още има забележки. В терминологично отношение все още звучи като брюкселско клише от вида на "промоция на здравна помощ", "мониторингов скрининг" - без да носят съдържание."

Андрей Чорбанов, ПГ на ИТН: "Имаме принципно несъгласие за здравната система и как би трябвало да функционира тя. Идеята за изваждане на болниците от търговските регистри не се вписва в общата ни визия и няма да подкрепим тази стратегия. Би следвало Стратегията да не зависи от смяната на правителствата, но горчивият опит показва, че това не е така. Властта взима нещата в свои ръце и дълбоко, прагматично и неправилно променя всички добри идеи в доста добри здравни стратегии, приети през годините досега.


Стратегията няма стойност на закон, с което не задължава и изпълнителната власт да се съобрази с нея. И в Конституцията пише, че всеки има право на здравни грижи и достъп, но това не се случва на практика в отдалечените райони и в по-ниските социални групи, спрямо жителите на столицата, например".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби