Китай разкри "амбициозни" икономически цели

Свързани новини

09.03.2024 07:03

Китай разкрива "амбициозни" икономически цели

Видян 5285 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският премиер Ли Цян представи програмата за икономическо развитие на страната до 2024 г., като обеща стъпки за "трансформиране" на националния модел на растеж и премахване на рисковете, породени от неотдавнашните множество фалити в сектора на недвижимите имоти.


В речта си пред годишното заседание на Националния народен конгрес в Пекин Ли заяви, че целта за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за тази година ще бъде определена на "около 5%". Ли отбеляза, че правителството ще работи и за понижаване на безработицата в градовете до 5,5%, като планира да създаде 12 млн. нови работни места в градовете и да определи целта за потребителската инфлация на 3%.


Целите за 2024 г. са сходни с тези, поставени за миналата година, но някои икономисти смятат тазгодишните цели за доста смели, като се има предвид, че страната все още се бори с дефлацията, дълга и осакатяващата криза в сектора на недвижимите имоти.


"В сравнение с миналата година, цел за растеж от около 5% все още е сравнително амбициозна, особено като се има предвид вялото възстановяване на Китай след кризата, предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти, повтарящата се дефлация и потиснатото бизнес и потребителско доверие", заявиха пред South China Morning Post Нийл Томас и Дзин Циан от Центъра за анализ на Китай.


Ли призна икономическите препятствия, пред които е изправена страната, като заяви, че възстановяването след подема наистина е било "трудно " и че "външните фактори са се отразили негативно на развитието на страната ни".


Въпреки това той подчерта, че основните национални индустрии са постигнали напредък въпреки предизвикателствата. Например китайското автомобилостроене сега представлява 60% от световния пазар, каза той.


За да бъдат постигнати тазгодишните цели, Ли заяви, че правителството ще трябва да предприеме "активна " фискална позиция и да провежда "разумна" парична политика, включително чрез повишаване на заетостта и доходите и намаляване на рисковете, породени от съществуващите дългове.


Трябва да продължим напред с трансформирането на модела на растеж, да направим структурни промени, да подобрим качеството и да повишим ефективността", заяви той. Ли не посочи точен график или подробности за промените, но отбеляза, че икономическата стабилност ще бъде "основата на всичко, което правим".


Сред стъпките, които Китай възнамерява да предприеме през тази година, Ли спомена финансирането на "оправдани" проекти в сектора на недвижимите имоти, ограничаването на свръхкапацитета в промишлеността, отварянето на повече сектори за чуждестранни инвестиции и "пълното премахване" на ограниченията за чуждестранни инвестиции в производството, както и предоставянето на по-широк достъп на частни инвеститори.


През 2023 г. БВП на Китай нарасна с 5,2 %, което е най-бавният темп на растеж от 1990 г. насам, с изключение на трите години на пандемия до 2022 г. Много западни анализатори очакват растежът на Китай да се забави още повече поради високия дълг и жилищната криза, която подкопа доверието на потребителите. По-рано МВФ прогнозира, че БВП на страната ще достигне 4,6% през 2024 г. на фона на продължаващата слабост в сектора на недвижимите имоти и потиснатото външно търсене.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2024 21:06

    Тинтири-минтири. За 30г китайците направиха това, което не са направили за 3000г. Нашият политически башибозук за 30г ни върна 3000г назад.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.