Технологичният напредък на Китай

Свързани новини

14.01.2024 07:23

Китай обвини САЩ в "икономически тормоз"

Видян 24190 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ограниченията, наложени от САЩ върху износа на компютърни чипове за Китай, надхвърлят концепцията за национална сигурност и разрушават веригите за доставки, заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг.

През 2022 г. администрацията на Байдън въведе мащабен набор от мерки за контрол на износа, целящи да забавят технологичния напредък на Китай, като заяви, че решението е мотивирано от съображения за национална сигурност. Сред мерките е забрана за продажба в Китай на определени полупроводникови чипове, произведени навсякъде по света с американско оборудване, както и блокиране на доставките на чипове за суперкомпютърни системи и изкуствен интелект (ИИ).

По време на седмична пресконференция в Пекин Мао заяви, че САЩ "необосновано" потискат китайските предприятия за полупроводници, според вестник Global Times, като добави, че ограниченията са "истински акт на икономически тормоз".

Министерството на търговията на САЩ също така обяви, че през януари ще извърши преглед на веригата за доставки на полупроводници, за да "намали рисковете за националната сигурност", породени от Пекин.

"САЩ използват "националната сигурност" като претекст за ограничаване на износа на чипове за Китай, но в действителност съответните им инициативи напълно излизат извън границите на понятието за национална сигурност, така че нормалната търговия с обикновени чипове за гражданска употреба е значително ограничена", заяви Мао. Подобни действия също така оказват сериозно въздействие върху стабилността на международните производствени и снабдителни вериги, добави тя.


Според Global Times произведената в САЩ графична карта Nvidia RTX4090, която е предназначена основно за компютърни игри, е била свалена от рафтовете в Китай поради мерките за контрол на износа. Вместо това водещият световен производител на чипове за изкуствен интелект наскоро представи по-бавна и по-малко мощна версия на картата, която отговаря на изискванията на САЩ за контрол на износа и може да се продава в азиатската държава.


 Холандската фирма ASML, ключов участник в световната верига за доставка на полупроводници, според съобщенията е отменила доставките на високотехнологични машини за микрочипове за Китай миналата седмица, след като е била подложена на натиск от страна на правителството на САЩ.

 Пекин обяви свои собствени санкции срещу 5 американски компании от отбранителната промишленост, позовавайки се на продажбите на оръжие за Тайван и едностранните санкции, които САЩ наложиха на китайски компании и физически лица.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби