Китай блокира снабдяването на Филипините в спорни води

Свързани новини

25.03.2024 11:49

Китай блокира снабдяването на Филипините в спорни води

Видян 522 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайски патрулни кораби използваха водни оръдия в събота, за да попречат на опит на филипинската армия да направи доставки на риф в спорната част на Южнокитайско море, където преди повече от две десетилетия филипинският флот умишлено приземи десантен кораб с цистерни.

Инцидентът стана близо до плитчината Втори Томас, част от архипелага на островите Спратли, за който претендират няколко държави, включително Китай и Филипините. През 1999 г. Манила предприе действия за засилване на своята кандидатура, като постави за постоянно на мястото BRP Sierra Madre - военен кораб, който първоначално е построен за военноморските сили на САЩ по време на Втората световна война - и го превърна в морска база.

След като се сблъсква с китайските сили, снабдителният кораб на Филипините "Унайза 4 май" "претърпява тежки щети ", заявиха военните. Тя публикува въздушни кадри от противостоянието, като го нарече "нападение " от страна на Китай. По-късно кораб на филипинската брегова охрана достигна до кораба, "за да окаже помощ ", се казва в изявлението.


Пекин описва действието като законно задържане на чуждестранни кораби, които нарушават китайски води. Сблъсъкът е бил "изцяло провокиран от Филипините", заяви в неделя говорителят на Министерството на отбраната У Ця, заявявайки, че Манила е действала "недобросъвестно". Той предупреди, че "Китай ще продължи да предприема решителни мерки" в случай на по-нататъшни "провокации".


През октомври миналата година Филипините започнаха да ремонтират BRP Sierra Madre, за да подобрят условията на живот на военния персонал, разположен в аванпоста. Военното ръководство заяви, че мъжете се нуждаят от прилични условия за спане и хранене, както и от достъп до интернет.


 Снимка: Photographer: Vina Salazar/Bloomberg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци