Proxima Centauri b

Свързани новини

17.06.2023 07:34

Илон Мъск отправи поглед към "силно обитаема" планета, която е "на практика в съседство"

Видян 17021 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследване, в което подробно се описва обитаемостта на близка екзопланета, изглежда е привлякло вниманието на шефа на SpaceX Илон Мъск, пише independent.co.uk.

Технологичният милиардер често е говорил за намерението си да превърне човечеството в многопланетарен вид чрез своята частна космическа фирма, като планира да колонизира Марс през следващите няколко десетилетия.

Изследването на Proxima Centauri b, която се намира в така наречената "Златна зона" на звездата червено джудже Proxima Centauri, включва компютърни симулации, за да се оцени дали тя може да поддържа течна вода, която може да приюти живи организми.

"Основното послание от нашите симулации е, че има приличен шанс планетата да е обитаема", заяви Антъни Дел Дженио, планетарен учен от Института за космически изследвания "Годард" на НАСА, когато изследването беше публикувано за първи път през 2018 г.

В заключението на изследването се посочва, че планетата с размерите на Земята е потенциално най-близката "силно обитаема" планета до нашата Слънчева система, която се намира на 4,2 светлинни години от Слънцето.

"Практически е в съседство", написа г-н Мъск в туитър в неделя, споделяйки проучването.


дица изследвания, като астрономите се опитват да преценят дали на нея може да съществува живот.

Подобно на земната луна, планетата е "заключена" поради гравитационните сили, което означава, че една и съща страна на Proxima Centauri b винаги е обърната към нейната звезда-майка.

Компютърните модели предполагат, че циркулиращите океани и атмосферата на екзопланетата действат като ефективен пренос на топлина, така че тъмната ѝ страна не е постоянно замръзнала.


Въпреки сравнително близкото разстояние в сравнение с други потенциално обитаеми планети, пътуването на 4,2 светлинни години - или 40 трилиона километра (25 трилиона мили) - изисква технология, която все още е в концептуален стадий на развитие.

На междузвездната космическа сонда "Вояджър 1" на НАСА, която беше изстреляна през 1977 г., ще са необходими 80 000 години, за да стигне до Проксима Кентавър, но програмата DEEP-IN на американската космическа агенция има за цел да направи пътуването възможно в рамките на един живот.


Учените, работещи по проекта DEEP-IN, твърдят, че малки плавателни съдове, задвижвани от светлината, могат да се движат със скорост до 161 милиона километра в час и да достигнат съседната звезда и екзопланета за 20 години.


Мъск неведнъж е изразявал загрижеността си за дългосрочното оцеляване на човечеството, твърдейки, че създаването на самоподдържащи се колонии на други планети е жизненоважно, за да се гарантира продължаването на нашия вид.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв