Милена Стойчева

Свързани новини

24.11.2023 12:07

Близо 1.5 млрд. лв. стигат до бизнеса за иновации по програмата за Конкурентоспособност през 2024 г.: Министър Стойчева

Видян 397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2024 г. насочваме близо 1.5 млрд. лв. за развитието на българския бизнес по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), която Министерството на иновациите и растежа управлява. Това е огромен финансов ресурс, който ще помогне за подобряване на бизнес средата в България и развитието и внедряването на иновации, които да повишат конкурентоспособността на предприятията.

 Това коментира министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по повод одобрените средства от Комитета за наблюдение на ПКИП.

През следващата година ще стартират финансови инструменти на обща стойност 1.2 млрд. лв., които ще се управляват от Фонд мениджър на финансовите инструменти (Фонд на фондовете).
„Чрез този ресурс ще се стимулира развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, а това е един от основните ни приоритети. Ще се подкрепят стартиращи компании във всички етапи на развитие – от началната до крайната фаза, както и дейности в областта на дигитализацията. Ще бъдат отворени още инструменти за рисково финансиране, за енергийна и ресурсна ефективност и за кръгова икономика“, каза още министър Стойчева.

За първи път догодина ще бъде приложен подходът за смесена подкрепа на фирмите - чрез комбинация от финансови инструменти и грантове. Близо 157 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ ще се отпускат паралелно със средства от гаранционен инструмент – Стартъп фонд и Фонд за високорискови проекти за дигитализация.

По същия начин ще се изпълнява и процедурата за въвеждане на технологии в областта на Индустрия 4.0. Тя ще е с бюджет 101.7 млн. лв., като грантовете ще се дават заедно с дългови инструменти. Очаква се мярката да стартира в края на 2024 г. Другата процедура по ПКИП се очаква да бъде обявена през април. Тя ще е с бюджет 24 млн. лв., които ще се използват за защита на права по индустриалната собственост на компаниите.

До края на тази година пък предстои обявяването на други две процедури. Първата е за подкрепа на семейните дружества, предприятията от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът на мярката е 117.5 млн. лв. и е за подобряване на производствения капацитет и пазарното присъствие на предприятията чрез придобиване на инструменти, машини, съоръжения и оборудване. Обявяването на мярката предстои през декември 2023 г. До края на ноември 2023 г. за кандидатстване ще стартира и процедурата за разработване на иновации в предприятията. Тя е с бюджет 127 млн. лв.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци