Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

Свързани новини

12.02.2024 10:52

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще заведе съдебно дело срещу държавата

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди. Това каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението.


От близо 65 хиляди българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, каза още тя. По думите ѝ около 28 хиляди от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От пациентската организация ще заведат съдебно дело срещу държавата, каза още Събева. По думите ѝ искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст, тъй като някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента.

Тази година Световният ден за борба с епилепсията е под мотото "Заедно за подкрепа и осведоменост". Предвижда се днес да бъде открита виртуална изложба „Обичам живота“, която ще бъде представена във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени творби, създадени от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Отворени врати ще има в столичния Дневен център за деца и лица с увреждания „Безброй чудеса". Предвидена е и среща с Надежда Бачева, заместник-кмет на София по социалните дейности и интеграция на хора с увреждания, както и с Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община.

В 18:30 ч. днес НДК ще бъде осветен в лилаво - цветът на хората с епилепсия. Очаква се на събитието да присъстват евродепутатът Цветелина Пенкова, както и Деница Сачева, председател на парламентарната комисия по социална и демографска политика, и Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията, представители на Столичната община и др.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Днес се съсредоточете върху личните си начинания и планове

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес се съсредоточете върху личните си начинания и