За първи път кмет напуска поста си в София, като изрично дава справка какво оставя зад гърба си в общинската хазна

Свързани новини

14.11.2023 14:23

438 млн.лв. остави Фандъкова по сметките на София, оставила е готов бюджет’24 и капиталова програма с осигурено финансиране на започнатите проекти

Видян 5505 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път кмет напуска поста си в София, като изрично дава справка какво оставя зад гърба си в общинската хазна. За да се оцени перфектната работа във финансите и да няма глупави лъжи, на каквито се наслушахме в кампаниите и спечелиха изборите, ресорният заместник на Йорданка Фандъкова направи пълна справка. И също напук на лъжите, че всичко в София било тайно и недостъпно, освен на съответните общински сайтове и регистри, Дончо Барбалов го качи и във Фейсбук:

Едно кратко обобщение за финансовото състояние на Столичната община:


- Наличните средства по сметки на общината към 31.10.2023 г. са в размер на 438 млн. лева.


- Приходите от местни данъци и такси към 31.10.2023г. са в размер на 810 млн. лв. или 86, 7% от годишния план. Събраните средства са със 76, 6 млн. лв. повече спрямо същия период на 2022г.


- Рейтингът на Столичната община, потвърден от рейтинговата агенция S&P през есента на тази година, е BBB със стабилна перспектива и равен на този на държавата.


- През месец юли тази година Общинският съвет прие внесената от мен Стратегия за управление на дълга на Столичната община 2024 – 2028 г. Документът дава допълнителна гаранция за запазване на политиката на финансова дисциплина и привличане на заемни средства само за инвестиционни и стратегически за общината нужди.


- Проект на бюджет за 2024г. в частта общински приходи също е депозиран. Предвидени са приходи от данъци и такси в размер на 934 млн. лв.


- Проект на Капиталова програма за 2024г. е депозирана. В нея са включени т.нар. преходни обекти в общ размер на 509 млн. лв. Това са обекти, които се изпълняват през текущата година и чието изпълнение се очаква да продължи през следващата.


- Проект на доклад до Столичния общински съвет за план-сметката за чистотата за 2024 г. Планираният размер от колегите от направление Зелени системи в разходната част за 2024г. е в размер на 284, 9 млн. лв.”.

Последните точки от наследството, което старият оставя на новия кмет са много важни. По време на кампанията, при обсъждането на проектобюджета, Васил Терзиев, който беше  представян за мегафинансист и супер майстор на бюджети, се изложи много, тъй като от писанията му стана ясно, че не разбира абсолютно нищо от съставяне на публичен бюджет. Достатъчно доказателство беше незнанието му какво финансира общината, а какво държавата например в областта на образованието, която е една от най-големите като перо в бюджета на София.


Така, въпреки неговите лъжи за някакви митични скрити 500 млн.лв., които още първия ден щял да извади – това, разбира се, не се случи, защото не съществуват, за да има спокойствие за гражданите на София и да работи нормално администрацията на общината, Йорданка Фандъкова, Дончо Барбалов и останалите в кметския екип се постараха, вместо да унизят - като посочат аматьорството на наследника си, да осигурят приемственост в управлението на милионния град. И да оставят пълна хазна, каквато държавата, където финансите ги управлява ПП с Асен Василев, уви, няма. При нея липсват 7 млрд.лв. де юре, които министърът и сълидер на Промяната призната, а де факто - над 11 млрд.лв.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби