Китай блокира снабдяването на Филипините в спорни води

Свързани новини

25.03.2024 11:49

Китай блокира снабдяването на Филипините в спорни води

Видян 548 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайски патрулни кораби използваха водни оръдия в събота, за да попречат на опит на филипинската армия да направи доставки на риф в спорната част на Южнокитайско море, където преди повече от две десетилетия филипинският флот умишлено приземи десантен кораб с цистерни.

Инцидентът стана близо до плитчината Втори Томас, част от архипелага на островите Спратли, за който претендират няколко държави, включително Китай и Филипините. През 1999 г. Манила предприе действия за засилване на своята кандидатура, като постави за постоянно на мястото BRP Sierra Madre - военен кораб, който първоначално е построен за военноморските сили на САЩ по време на Втората световна война - и го превърна в морска база.

След като се сблъсква с китайските сили, снабдителният кораб на Филипините "Унайза 4 май" "претърпява тежки щети ", заявиха военните. Тя публикува въздушни кадри от противостоянието, като го нарече "нападение " от страна на Китай. По-късно кораб на филипинската брегова охрана достигна до кораба, "за да окаже помощ ", се казва в изявлението.


Пекин описва действието като законно задържане на чуждестранни кораби, които нарушават китайски води. Сблъсъкът е бил "изцяло провокиран от Филипините", заяви в неделя говорителят на Министерството на отбраната У Ця, заявявайки, че Манила е действала "недобросъвестно". Той предупреди, че "Китай ще продължи да предприема решителни мерки" в случай на по-нататъшни "провокации".


През октомври миналата година Филипините започнаха да ремонтират BRP Sierra Madre, за да подобрят условията на живот на военния персонал, разположен в аванпоста. Военното ръководство заяви, че мъжете се нуждаят от прилични условия за спане и хранене, както и от достъп до интернет.


 Снимка: Photographer: Vina Salazar/Bloomberg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец