Новият шеф на Български спортен тотализатор Георги Тарлеков се оказа пробит точно толкова, колкото се очаква от назначение на ПП-ДБ, твърди Narod.bg, позовавайки се на източник от Агенция „Митници“. Според него, преди години „великият финансист“ е бил изгонен от редиците им заради корупционни практики.

Свързани новини

03.09.2023 08:41

От Маргините е новият тото-шеф: Трибюн

Видян 4845 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият шеф на Български спортен тотализатор Георги Тарлеков се оказа пробит точно толкова, колкото се очаква от назначение на ПП-ДБ, твърди Narod.bg, позовавайки се на източник от Агенция „Митници“. Според него, преди години „великият финансист“ е бил изгонен от редиците им заради корупционни практики.

Времето, прекарано в агенцията, обаче, Тарлеков премълчава в своята професионална автобиография, в която се вижза лаконичната информация, че на местните избори през 2011 г. е бил член на общинската избирателна комисия в Брезник, показва регистърът на ЦИК.

В биографията си Георги Тарлеков премълчава и друг факт – че е бил кандидат-кмет на „Люлин“ от ГЕРБ, но когато научил, лично Бойко Борисов го изхвърлил от листата. Най-пикантната история около шефа на Българския спортен тотализатор е, че преди време е бил финансов директор на фирма от обръча на босовете от СИК Красимир и Николай Маринови – Маргините. Става дума за дружество, което се занимава в бутилиране на минерална вода, откъдето също бил уволнен за плетене на схеми зад гърба на собствениците.

Според данните в ГДБОП има цял куп разработки срещу него Георги Тарлеков, остава въпросът защо министърът на спорта Димитър Илиев от ПП-ДБ го назначи за шеф на тотото.

През октомври 2022 г. КПКОНПИ уличи в корупционни практики и конфликт на интереси именно Георги Тарлеков, както и Милена Алексиева, която по това време е работила също в Район „Слатина“ на длъжност финансов контрольор.

След като са били заковани пред районния кмет, двамата бързо излезли в 6-месечни болнични, оставяйки служителите на районната администрация без заплати и възможност за оперативни счетоводни операции.

Междувременно „Сега“ съобщи, че освен несъгласувани с всички партньори в управлението, новите назначения в бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) и спортния тотализатор (БСТ) се оказват и незаконни.

Министрите на икономиката Богдан Богданов и на спорта Димитър Илиев са прекратили предсрочно договорите на назначените в бордовете представители в нарушение на Закона за публичните предприятия. Той позволява предсрочното прекратяване на договорите само в определени случаи, като те не са налице нито при ДКК, нито при тотото.

Това показва публикуваните в делата на двете дружества документи около очакваното вписване на новите бордове. Агенцията по вписванията още не е отразила промените в ръководството на двете фирми (на БСТ дори спря вписването заради липса на съгласие от финансовото министерство), но двамата министри вече се похвалиха с взетите решения. Правните основания, на които са издадени те, обаче нямат нищо общо със спазването на законовите изисквания, коментират юристи.

Законът за публичните предприятия е специален закон, който определя допълнителните изисквания за управлението на публичните дружества. Той бе приет след дълго съгласуване с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и бе едно от условията за приемането на България във валутния механизъм ERM II. Една от основните причини за приемането на закона бе именно постоянното политическо кадруване в държавните дружества и непрозрачното и непрофесионално управление. За да се избегне това, бе въведено изискване за задължителни конкурси при назначаване в бордовете.

Законът предвижда и изрични правила за предсрочното прекратяване на договорите. Това може да стане при 8 изчерпателно изброени условия – смърт; подаване на молба за освобождаване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер; несъвместимост с изискванията по закона; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси или при неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма. Тези условия са детайлизирани допълнително и в правилника за прилагането му.

И министър Богданов, и министър Илиев изобщо са пропуснали този текст, сякаш той не съществува.

В решението си за смяна на борда на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове от Търговския закон и общи текстове в Закона за публичните предприятия, като например от колко души е съставен борда и кой е оправомощен да взима решения за управлението на дружеството, но изобщо не споменава нито едно от основанията за предсрочно прекратяване.

По сходен начин е действал и спортният министър Илиев – той се аргументира с няколко закона – за физическото възпитание и спорта, за хазарта, като и за публичните предприятия, но не сочи нито едно конкретно основание за предсрочно прекратяване на договорите на членовете на борда. Не е ясно дали решенията няма да бъдат обжалвани на това основание и какво ще се случи с искането за вписването им.

Смяната в бордовете с посочени най-общо аргументи на практика показва колко обречен е замисълът да се гарантира независимо и професионално управление на държавните фирми, коментират експерти. Едноличните решения за промени идват след отнели няколко месеца усилия за провеждане на конкурси в дружествата.

Част от конкурсите бяха провеждани от Агенцията за публичните предприятия и контрол, като кандидатите са се явявали на два изпита – писмен и устен. Справка в сайта на агенцията показва, че за обявените  места за независими членове на борда на ДКК е имало общо 9 кандидати.

С решението си от 25 август икономическият министър Богдан Богданов освободи всичките 5-тима членове на борда на директорите – Венцислав Димитров, независим, Костадинка Кърджиева, независим, и трима представители на държавата, също явявали се на конкурс – Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева. И петимата са с договори от 2 декември 2022 г., като по закон договорите са минимум 3 години. На тяхно място са назначени временно 5-тима нови членове на борда със срок на мандата до провеждане на конкурс, но не по-късно от 6 месеца.

Спортният министър Илиев на свой ред взе решения за предсрочно прекратяване на договорите на трима представители на държавата – Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова и на тяхно място до конкурс назначи временно ръководство. Тези договори са още по-пресни – от 31 май 2023 г. За тотализатора в момента тече конкурс за избор на независими представители в борда.

 

Източник: tribune.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 04.09.2023 09:40

    СИК Красимир и Николай Маринови – Маргините. Става дума за дружество, което се занимава в бутилиране на минерална вода, откъдето също бил уволнен за плетене на схеми зад гърба на собствениците. Тоя как още е жив?

  • 001 Anonimen 03.09.2023 23:17

    те убиха проф. Бусарски

RSS

Най-нови

Григор Димитров

Гришо преодоля японец в първия си мач в Рим

Григор Димитров започна с победа ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

На работното място днес може да се появят предизвикателства

На работното място днес може да се появят