Свързани новини

06.11.2008 17:38

Олигарсите: Кадифената ръкавица на Силва

Видян 7233 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.8571
много слаба слаба добра много добра страхотна

Силва Зурлева е жена със стил. Но кадифената ръкавица не бива да заблуждава никой противник – тя е и желязна лейди.
Едва ли много бизнес личности в България могат да се похвалят, че са създали и са продали изключително изгодно огромни фирми в различни сектори. Тя се е пробвала в сладоледената индустрия, в медиите и къде ли не. И няма провали.
Най-сензационната сделка на годината и то в разгара на глобална финансова криза беше продажбата на Нова телевизия на шведската МТГ срещу над 600 милиона евро или над 1,2 милиарда лева.
Това са около 20% от общо привлечените до този момент чужди инвестиции у нас. Макар и с по-добри резултати и гледаемост, бТВ не можа да хване последния влак и се оттегли от пазара, независимо от някои борсови неблагополучия на своята компания майка – Нюз. Ето в такива случаи всеки може да оцени изкусния мениджър.
Самата Зурлева разказва, че в началото на преговорите не е ставало въпрос за мажоритарен пакет от акциите на Нова. Впоследствие тя така е омагьосала шведите – нещо, което прави с всеки събедеседник, че е взела голямата награда.
През последните месеци мнозина говореха, че епохата Силва си отивала от Нова. Преди 9 години тя влезе в малка местна телевизия, бедна като църковна мишка, която бе закупена за няколко милиона лева от стария й собственик. Води епични битки с НСРТ и СЕМ, за да вземе национален лиценз.
Пребори се, кога силово, кога с кадифената ръкавица, с мъже като Иван Гарелов, Кеворк Кеворкян, подчини Коритаров, Милен, Венета, даже самия Слави. Пътьом създаде екип, в който хората не само работят добре, но и живеят добре. Винаги се е гордяла най-много с достата семейства и бебета, които родиха дежурствата в Нова. 
Зурлева имаше смелостта да реализира уникални за страната проекти като Биг Брадър и Стани богат, които промениха онова, което беше телевизията в България преди. От устрема й се родиха двамата големи продуценти Нико Тупарев и Маги Халваджиян и би било глупаво да го оспорват. Къде биха били те, ако я нямаше и не им беше повярвала? Щяха ли днес да бъдат толкова велики?
Изобщо, със Силва 21-и век влезе на малкия екран у нас и който го отрича, си криви душата.
Няма как да се отмине и последната спечелена лична битка на Зурлева. Тя остава в Нова като главен консултант, а от телевизията си отива Павел Станчев. Това напук на слуховете, витаещи от месеци и пускани от други амбициозни дами, че била извън борда, че от нея нищо не зависело.
За страничните наблюдатели като нас не е ясно каква би могла да бъде неговата битка с една толкова силна личност и то от отбора, за който самият той играеше. Това всъщност си е работа на двамата. Но е показателно кое ни препъва нас българите по и без друго трудния път към успеха – все не можем да осъзнаем, че силата е в споделянето.
Когато попитахме Силва Зурлева какво ще прави с премията от сделката на годината в българския бизнес, тя нямаше представа. Със сигурност ще инвестира повече в най-големия за нея лукс – времето за почивка, в някоя от трите си къщи: в Драгалевци, в Ковачевица и в Гърция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да