Коментарите на Уан дойдоха, след като във вторник Министерството на правосъдието обяви, че двама неназовани бивши софтуерни инженери са били арестувани за предполагаема кражба на материали от американски технологични компании, за да ги "продават на китайски конкуренти". Според Министерството на правосъдието единият от инженерите е китайски гражданин.

Свързани новини

18.05.2023 11:46

САЩ атакуват китайски компании: Пекин

Видян 568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ атакуват китайски компании и учени в рамките на усилията си да попречат на технологичното развитие на други страни, заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

По време на редовната си пресконференция Уан заяви, че създадената през февруари от Министерството на правосъдието на САЩ ударна група за разрушителни технологии има за цел "да злоупотребява с режимите за контрол на износа".

"САЩ политизираха, инструментализираха и въоръжиха технологичните въпроси и се опитаха да попречат на технологичния напредък на други държави", заяви Уан.

Говорителят призова САЩ да се откажат от "остарелия манталитет на Студената война" и да "спрат да злоупотребяват със съдебната власт, за да атакуват китайски изследователи". Той подчерта, че Пекин "твърдо ще защитава законните права и интереси на китайските граждани".

Коментарите на Уан дойдоха, след като във вторник Министерството на правосъдието обяви, че двама неназовани бивши софтуерни инженери са били арестувани за предполагаема кражба на материали от американски технологични компании, за да ги "продават на китайски конкуренти". Според Министерството на правосъдието единият от инженерите е китайски гражданин.


Белият дом неведнъж е обвинявал Пекин в кражба на технологии и в използване на телекомуникационни компании като Huawei и услугата за споделяне на видеоклипове TikTok за шпионаж. Китай отхвърли обвиненията и обвини САЩ, че се опитват да подкопаят конкуренцията на световния ИТ пазар.

В сряда щатът Монтана въведе пълна забрана на TikTok. Услугата е ограничена в поне 25 други американски щата и в рамките на федералното правителство, което забрани приложението на служебни устройства.

През 2019 г. Huawei беше включена в черния търговски списък на САЩ, като на повечето американски доставчици беше забранено да доставят стоки и технологии на компанията, освен ако не получат лицензи. Мярката има за цел да отреже възможността на китайската компания да купува или проектира полупроводникови чипове, които захранват повечето от продуктите ѝ.

Напрежението между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, нараства, тъй като те се конкурират за господство в ключови технологии, включително полупроводници. През октомври администрацията на Байдън представи мащабни ограничения върху възможностите на Китай да купува полупроводници и оборудване за производство на чипове, като включи компаниите от страната в списък за по-нататъшен контрол.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни