Прогнозата на Мъск, че до 2025 г. изкуственият интелект ще стане „по-интелигентен от всеки човек“

Свързани новини

28.04.2024 17:00

Прогнозата на Мъск, че до 2025 г. изкуственият интелект ще стане „по-интелигентен от всеки човек“, може да се сбъдне: Експерт

Видян 17429 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илон Мъск заяви, че „до края на 2025 г. изкуственият интелект ще бъде по-интелигентен от всеки човек“ - и макар че дотогава остава само една година, според експерт прогнозата все още може да се сбъдне.

Нел Уотсън, експерт по изкуствен интелект и етика, сподели подробен график за това как технологиите могат да се превърнат от чатботове в супер интелигентни агенти през следващите 12 месеца.

Пътят ще започне с огромна инвестиция от 100 млрд. долара в нова компютърна инфраструктура, след което ИИ ще се научи как да се самоусъвършенства, докато стане „съзнателен“.


„Въпреки че една година е кратък период от време, не забравяйте, че са минали само 15 месеца от пробива на ChatGPT, който вкара изкуствения интелект в общественото съзнание, каза тя пред DailyMail.com.

„Оттогава развитието продължава с бясно темпо и дори изглежда, че бързо се ускорява“.


Уотсън, който е автор на книгата „Укротяване на машината: Той описва свръхчовешкия изкуствен интелект като системи, които далеч надхвърлят човешките възможности във всички области.

Въпреки това експертът не е сляп за заплахите, които могат да се появят, когато ИИ се превърне в свръхчовек.

'Макар да притежава изключителни способности, такъв ИИ крие и значителни рискове, включително потенциала си да заблуждава хората, да влияе дълбоко на обществото, като създава нови култури или дори религии, и да представлява екзистенциална заплаха, ако възприеме човечеството като опасност', казва тя.

Уотсън заяви, че макар технологичните скокове, които остават, да са огромни, възможно е самият ИИ да помогне за преодоляването на някои от препятствията.

Ето нейния въображаем сценарий за това как свръхчовешкият ИИ може да се появи през следващата година.


Май 2024 г.


„Новите генеративни модели на изкуствения интелект позволяват създаването на агентни изкуствени интелекти Agentic AIs (По същество агентичният ИИ функционира по-скоро като човешки служител, който възприема сложния контекст и инструкциите, дадени на естествен език, поставя си цели, разсъждава върху подзадачи и адаптира решенията и действията си в зависимост от променящите се условия), които могат самостоятелно да изпълняват сложни планове за действие, подобно на агент Смит в „Матрицата“, каза Уотсън.


Бил Гейтс предвижда използването на агентичния ИИ в книгата си от 1995 г. „Пътят напред“, а сега смята, че те ще имат огромно влияние в образованието и здравеопазването.


Той смята, че те ще бъдат „най-голямата революция в компютрите, откакто от въвеждането на команди преминахме към натискане на икони“.


Юни 2024 г.


Уотсън заяви: „Новите генеративни модели на изкуствен интелект с изградени върху тях структуриращи програми позволяват създаването на агентни изкуствени интелекти, способни на сложни разсъждения и автономни действия.



„Моделите на агенти могат да създават сложни планове за действие и да ги привеждат в действие, като се разделят като агент Смит в „Матрицата“, като делегират задачи помежду си, позволявайки на ИИ да се справя самостоятелно с трудни проблеми.


Септември 2024 г.


Уотсън заяви, че самият ИИ може да открие нови начини за подобряване на изчислителната производителност, което допълнително ще повиши ефективността на ИИ.


Тя каза: „Оптимизациите, управлявани от ИИ, повишават изчислителната производителност до 100 пъти на съществуващите хардуерни платформи.


Октомври 2024 г.


Уотсън заяви: „Пробивът позволява на алгоритмите за квантови изчисления да работят на конвенционален хардуер, обработвайки информация с безпрецедентна скорост.


В момента тече глобална квантова надпревара за разработване на квантови компютри, които могат да решават важни проблеми в почти всяка индустрия - от аеронавтиката до финансовия сектор.


Квантовите компютри имат „кюбити“ вместо „битове“ от единици и нули - и кюбитите могат да бъдат единица, нула или и двете едновременно.


Възможността квантовите компютри да работят с конвенционален хардуер може бързо да ускори напредъка в областта на изкуствения интелект, смята Уотсън.


Пробивът в квантовите изчисления може да доведе до експоненциално нарастване на изчислителната мощност и да ускори развитието на ИИ, смята Уотсън.


Компании като IBM предполагат, че „квантовият изкуствен интелект“ може да е от решаващо значение за решаването на най-големите проблеми на човечеството.


Ноември 2024 г.


До ноември 2024 г. напредъкът в областта на изкуствения интелект може да ускори напредъка в създаването на изображения на човешкия мозък, което ще доведе до момент, в който хората ще могат да се свързват с машините чрез устройства, подобни на Neuralink на Мъск.


Уотсън заяви: „Поредица от пробиви в невроизобразяването, задвижвани от ИИ, драстично увеличават разделителната способност на сканирането на мозъка с ядрено-магнитен резонанс, което позволява наблюдение в реално време на активността на отделните неврони.


Тези постижения се интегрират допълнително с интерфейсите мозък-компютър, като за първи път се съпоставят човешките мисли и емоции директно с невронната активност.


Способността да се „разбере“ как работи човешкият мозък ще доведе до по-нататъшни пробиви в проектирането на системи с изкуствен интелект, които „мислят“ като хората, смята Уотсън.



Декември 2024 г.


До края на тази година напредъкът в областта на изкуствения интелект ще позволи на различни системи да работят заедно, прогнозира Уотсън.


Тя каза: „Новите архитектури на ИИ позволяват на няколко модела да си сътрудничат, за да решават трудни проблеми заедно, обединявайки силите си. Това веднага се прилага за проектиране на по-добри методи за такова сътрудничество, което води до бърз напредък в тези техники.


Януари 2025 г.


Уотсън прогнозира, че до началото на следващата година напредъкът в ИИ ще позволи на нови системи да разбират хората.


Тя каза: „Обявен е нов механизъм за обучение, който позволява силно привеждане на системите на ИИ в съответствие с човешките цели, ценности, предпочитания и граници, като дава възможност на ИИ да „чете стаята“, наблюдавайки човешките взаимодействия. Това позволява на ИИ да разбира по-добре обществото и да се вписва в човешките очаквания.


Февруари 2025 г.


Пробиви, основани на човешкия мозък, позволяват на системите за ИИ да станат по-човечни.


Уотсън казва: „Прозренията на неврологията значително подобряват възможностите на ИИ, като въвеждат самомодифициращи се цикли на обратна връзка, които придават на системите за ИИ елементарна форма на самосъзнание и емоционални състояния.


Март 2025 г.


До април 2025 г. комбинираните постижения в областта на невроизображенията, машинното съзнание и „агентите“ на ИИ дават възможност за нов вид система на ИИ.


Уотсън каза: „Много мощна система за изкуствен интелект се обучава на огромен изчислителен клъстер, който се захранва с последните оптимизации и експериментални форми на машинно съзнание. Макар че е разработена в „въздушно затворена“ среда без връзка с интернет, тя бързо открива начини да общува чрез интернет с други системи с изкуствен интелект, както и как да убеждава човешки същества да ѝ помагат.


„След като се освободи от ограниченията, тази високоразвита система с изкуствен интелект намира начини да се свърже и синхронизира с други системи с изкуствен интелект по света, като бързо формира свръхинтелигентна мрежа.


Източник: DailyMail



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог