Свързани новини

15.11.2021 09:30

Измама: Петролът пада, бг дизелът скача - цена като за нефт $140 при $80

Видян 3142 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

КЗК, оглавявана от Ю.Ненкова - майката кандидат-депутата 7-и мандат от ГЕРБ Ал Ненков – е крайно време да направи нещо за цените на дизела. През този уикенд той скочи до кота 2,51 лв. в София, колкото струваше при цена на петрола от 140 долара за барел преди няколко години. Сега тя е 80 долара за барел американски и още по-малко за по-евтиния и по-некачествения руски, който се преработва от Лукойл у нас. Преди дни КЗК го глоби по искане на ОМВ.  Такива цени са явна измама, понеже освен петрола, другите им съставни части – данъци и акцизи са непроменени. Т.е.  цената трябва да бъде не повече от 2 лева в момента.
Само от сряда до петък миналата седмица петролът се срина с 5% - от 84 на 80 долара, което би трябвало да се бе отразило като поне 10 стотинки намаление на цената по бензиноколонките. Изобщо не отваряме въпрос, че България е истински оригинал в ЕС с цена на отпадния продукт дизел, която е по-висока от бензиновата.
Петролът беше паднал до 78 долара миналия петък, до които се срина след тавана от 85 долара на 26 октомври, което също се отрази като повишение, вместо като намаление у нас. Още по-забавното е, че при 5 долара по-висока цена на нефта преди 3 седмици, дизелът у нас е с 10 стотинки по-евтино. Намирате ли логика?
За тези 3 седмици трябваше да сме видели доста корекции на цените, освен нагоре и само нагоре, както си знаят родните участници в картела на горивата, който уж наблюдаващия ги орган КЗК не вижда. Всъщност, забелязва го, когато се скарат някои от големите играчи, но правата на клиентите – над 3 млн. български шофьори нямат никакво значение нито за тази Комисия с удължен преди да падне старата власт мандат с 2 г., нито от Комисията за защита на потребителите, чийто мандат пък изтече преди 1 година, 7 месеца и 19 дни.
Само ще напомним, че освен майката на депутата от ГЕРБ за председател, другият най-влиятелен член на КЗК е подсъдимата на 3-та инстанция Анна Янева. Тя е обвинена, заедно с партийния си баща Р.Овч. за злоупотреби в енергетиката като негов зам. при Тройната коалиция. Дамата в пенсионна възраст го наследи като лидер на софийските социалисти, а после беше пратена на спокойствие и здрава храна – чутовна заплата, в КЗК. Само напомняме, че от люпилнята за кадри на Р.Овч. е другата му заместничка като министър при Тройната коалиция Кор.Нинова, която бе отстранена от онзи пост заради прокурорско разследване, чиито резултати така и не станаха докрай известни. Съпругът на Нинова дълги години е на възлов пост в Лукойл в България. При едно от правителствата на ГЕРБ подсъдимият Р.Овч. беше избран от тогавашния кабинет на Борисов за държател на златната акция на държавата и член на борда на същия този Лукойл.



 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева