На абонатите, които останаха без ток по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември, а на места и в повече дни, не се дължат компенсации от енергоразпределителните дружества, стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев по време на изслушването в Народното събрание. Причината е, че прекъсването на тока не е по вина на дружествата, а заради повреди в мрежата по независещи от дружествата причини

Свързани новини

07.12.2023 12:25

ЕРП-тата не дължат компенсации на абонатите, останали без ток заради снеговалежа

Видян 327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На абонатите, които останаха без ток по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември, а на места и в повече дни, не се дължат компенсации от енергоразпределителните дружества, стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев по време на изслушването в Народното събрание. Причината е, че прекъсването на тока не е по вина на дружествата, а заради повреди в мрежата по независещи от дружествата причини, предаде БНР.

"Да, съгласно тези общи условия съответното дружество дължи неустойка в случай, че клиентите останат без електрозахранване повече от 24 часа по вина на дружеството. В случай че преустановяването на снабдяване с електрическа енергия се дължи на повреди в електрическата мрежа и съоръжения по независещи от него причини, в това число и вследствие на непреодолима сила електроразпределителното дружество не носи отговорност", каза министър Радев.

Депутатът от "Възраждане" Маргарита Махаева, вносител на изслушването, остро се възпротиви на казаното от министъра:

"Считаме, че някой трябва да понесе отговорност за всичко това, защото не става дума въобще за непреодолима сила, както твърдят ЕРП-тата, само за да не платят обезщетенията на гражданите. Че вали сняг зимата се учи още в началното училище и да се нарича това непредвидимо събитие е смешно и е жалко!".

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обаче съобщи, че три работни групи проверяват трите електроразпределителни дружества, за да се установят действията им и  дали трябва да се изплатят компенсации.

След проверката Комисията ще се изготви доклад.

"Ако в рамките на 24 часа след изтичане на ограничителния режим не е преодоляна аварията и възстановяването не е осъществено, се заплащат еднократна сума от 30 лв. на всеки клиент. За всеки следващи 12 часа 36 нагоре се заплащат по 20 лв. на всеки клиент. Това са именно тези изисквания, които Комисията за енергийно и водно регулиране в резултат на действията на групите по извънредната проверка трябва да установят и бъдете сигурни, че комисията ще се произнесе с решение, което да защити интересите на потребителите", каза шефът на КЕВР.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей