Свързани новини

11.08.2018 08:08

БАБХ спира обществената поръчка за диагностика на чума

Видян 3367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прекъсваме поръчката за препарати за чумата по дребните преживни животни. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на пресконференция във връзка с обществената поръчка, възложена от Агенцията за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Преди малко се чух с премиера и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев.

На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че неговата не му е поискана от премиера.

Той поясни, че взетите 8000 проби ще бъдат дадени за изследване в Румъния, Унгария, Австрия и евентуално Германия, като разходите ще бъдат покрити от френската фирма IDvet Genetics.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че ще провери случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулира.

На въпрос дали знае за случая за фирма, която е създадена преди месец и която печели конкурса за обществена поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата при дребните преживни животни, той отговори:

„Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове.“

При извънредна ситуация няма нужда да обявяваме конкурс за диагностикумите, заяви още д-р Дамян Илиев. Той заяви, че направените до момента изследвания във връзка с чумата са голям брой - близо 8000, и трябва да бъдат извършени веднага, за да има смисъл от тях и да се предотврати разпространението на заболяването.

„За целта сме влезли в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да направят изследването. Заради капацитета на лабораториите, днес цялата сутрин разговарям с моите колеги, шефове на компетентни органи на страни от ЕС и вече имаме договорености да ни помогнат в изследването. Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет“, каза д-р Илиев.

По думите му поради спешността на ситуацията и важността това да стане по-бързо е бил обявен конкурс за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец