Свързани новини

19.01.2009 16:40

Олигарсите:Галина Тошева е енергийният кардинал

Видян 8088 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България прилича на другите европейски държави поне по едно нещо. Правителството на Станишев създаде eнергиен холдинг. В него бяха обединени НЕК, "Булгаргаз", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", както и АЕЦ "Козлодуй" - V и VI блок. Последният член на богатото семейство е бедният и доста мразен роднина – Топлофикация-София.


В Европа е пълно с хубави и лоши примери за енергийни холдинги. ЕНИ е италианският вариант. На него ще се крепи цяла Европа, ако влезе в действие планът на Путин. Той предвижда италианците да поемат во веки веков плащането на използвания от Украйна “технически газ”, за да не спира синият поток към Стария континент, включително и към нашата страна.


Не толкова добър пример, както изпитваме на собствен гръб са компании като ЧЕЗ. Чешкият държавен енергиен холдинг играе ролята на електроразпределител у нас, също като своя немски и австрийски събрат. ЧЕЗ обаче си позволява постоянно да вдига цените, които в София вече са по-високи, отколкото в “бедни” държави като Франция или Финландия, да не се съобразява с решения на контролиращите държавни органи например за ежемесечното отчитане и т.н.


От друга страна, нормата на печалба за електроразпределителите у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС. А енергийната ни ефективност е над 5,5 пъти по-ниска. Какво означава това?


Заплашват хората, че греенето с печки и климатици е зло за държавата, а всщъност, ако в ЧЕЗ си вършеха работата според договора за продажба, щяхме да можем да си използваме уредите като харчим пъти по-малко енергия и пари.


Българският енергиен холдинг има шанса да се превърне в добър пример. Защото е в ръцете на млада (38-годишна) оправна дама, която цял живот се занимава с ток, тръби и жици.


Галина Тошева завършва първо немска гимназия, а после и Стопанския факултет на Техническия университет в София. Специализира Публични финанси като стипендиант на ЕС, мениджмънт на термични централи в Япония, европейска интеграция в Германия. Владее перфектно немски, английски и руски език.


Изкачва всички стъпала на йерархията от Енергоремонт – Варна, през експерт в Министерството на енергетиката, началник отдел, директор и заместник – министър.


Истинският мегаолигарх на тока и газа има много важна мисия. Това са големите енергийни проекти, които трябва да се превърнат в новите 100 години независимост за България.


Това са АЕЦ "Белене", газопроводът "Набуко" и отлаганият толкова време, но дошъл на дневен ред "Бургас-Александруполис".


“Целта на компанията е да инвестира именно в енергийна инфраструктура. От тази гледна точка пределно ясно е, че една голяма компания, обединяваща стратегически енергийни активи, е много по-привлекателен обект на кредитния пазар, отколкото няколко малки. Ако холдингът е финансово стабилен, то защо да не заеме и активна позиция и да излезе и на пазарите на други европейски страни”, разказва в интервю Тошева.


Според Стандарт има само едно нещо, което е толкова важно за нея, колкото реализацията на БЕХ и това е нейната малка дъщеря Катерина. “През уикендите цялото семейство заминава за вилата, която се намира на 60 км от столицата, близо до сръбската граница. Там Катя си играе с домашните любимци на съседите. Защото за такива няма място в апартамента в София. Зам.-министърката дели жилище с родителите си”, пише вестникът.


Тя не готви, но чете много. Работната й диета е кафе и кола, на които може да изкара цял ден.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво