Свързани новини

15.01.2009 09:42

Олигарсите: Юлия Тимошенко има опит в кражбите на газ

Видян 6965 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна, която дължи на Русия 2 милиарда долара за газ, завтори път врътна кранчето на България. Най-нагло служителите на местното правителство, назначени в държавната фирма Нафтогаз, обясниха, че ако пуснат синьо гориво на нас, оставят южната част на страната си на студено.


Откъде се взе симпатичната Юлия Тимошенко, премиер на Украйна и популярна в света като “газовата принцеса”.


Блондинката е провинциалистка – родена на 27 ноември 1960 г. в Днепропетровск. Като студентка в местния икономически факултет, се жени и ражда щерка си Евгения. През 1984 г. постъпва в машиностроителния завод “Ленин”. Сетне почва легендата за бизнеса на Юлия.


Ако се вярва на нея, никому неизвестната дама от дълбоката украинска провинция и мъжът й стартират през 1988 г. частен бизнес с 5000 рубли заем. Правят видеотека. Връзва им и създават верига. Кой знае защо и как от този бизнес изведнъж през 1991 г. тя се хвърля в търговията с горива. Става генерален директор на “Украински бензин”. Корпорацията дава началото на нова бизнесструктура – Единни енергийни системи на Украйна, нещо като нашия НЕК. Чрез сложни бартери на стоки срещу газ и петрол, тя успява да стане мултимилионерка. През 1997 г. обаче е обвинена от украинското поделение на “Газпром”, че не плаща дълг от 42 млн. долара. Банковите сметки на фирмите й са блокирани. Висшият арбитражен съд й налага глоба от 300 млн. долара за нарушение на валутното законодателство.


Разбира се, на сайта на Тимошенко се промъква тезата, че въпросните обвинения най-вероятно се дължат на опита на бизнесдамата да скочи в политиката. През 1996 г. тя става депутат, а следващата година вече е заместник – председател на партията “громада”. От 1998 г. вече е шеф на бюджетната комисияна парламента в Киев.


Като в типичен филм за срастването на бизнеса с властта, което италианците наричат мафия, тя сама си пише бюджетен и данъчен кодекс, нова система за пенсионно и здравно осигуряване. Намира време и да защити дисертация.


През декември 1999 г. наричаният сега от нея “диктатор” бивш президент на Украйна Леонид Кучма я назначава в правителството на сегашния – Виктор Юшченко. Дамата, която идва от газовия бизнес, е назначена познайте за какво? За вицепремиер по въпросите на топливно – енергетическия комплекс. Царицата на тезисите разработва енергетическа концепция на държавата. Сигурно е било проява на чувство за хумор, но създава и антикорупционна програма Чиста енергия.


На 18 август 2000 г. е арестуван съпругът на Тимошенко, заедно с наследилия я шеф на енергийната семейна компания. Юлия обаче си остава вицепремиер и така до 19 януари 2001 г., когато е уволнена. По-малско от месец по-късно е арестувана по обвинения на генералната прокуратура.


Просто няма как изведнъж това да обърне министърката срещу нейния президент и тя основава Форум за национално спасение срещу властта, на която броени седмици преди това е била високопоставен представител. През март следващата година партията се явява на избори като Блок на Юлия Тимошенко и получава само 20 места в парламента. През 2004 г. обаче тя се обединява с бившия си шеф и сегашен враг номер едно Юшченко, който става президент, след като загуби изборите в Украйна по гласове, но направи “оранжева революция”.


За благодарност Юлето е назначена за премиер и шашка всички с първата си стъпка. Национализира украинското Кремиковци, но не защото то не работи, а точно защото много печели и при това е на неин отколешен враг в бизнеса. Форбс няма как да не я определи за третата най-овластена жена в света – тя буквално си прави, каквото си иска. Седем месеца след назначаването си обаче Юлия е свалена от власт. Но успява да договори срещу оттеглянето си отпадане на обвиненията срещу нея от страна на прокуратурата срещу нея, членовете на нейното семейство и близки приятели.


На 18 декември 2007 г. Тимошенко за втори път става премиер на Украйна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион