25.02.2009 15:30

В русенско предлагат "хляб и зрелища"

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хляб и зрелища. Това са предлагали на плебеите римските императори във времена на кризи. За щастие тези времена отдавна са отминали и днес хлябът е много по-достъпен за обикновените хора. Но дори и днес той е причина за борба. И то зрелищна. Война за хляба на русенци избухна в крайдунавския град според БГНЕС.


Дъмпинг, нелоялна конкуренция и заблуждаваща реклама, това са само част от използваните оръжия.Производството на насъщния в региона надвишава 7 пъти потреблението. Противопосравянето на местните хлебопроизводители с такива от други градове, които се наместват на русенския пазар е отдавна. Икономическата криза обаче изостри борбата и вече показва нелицеприятната и форма. Хлебарите от Русенско обвиниха колегите си от Велико Търново и Добрич, че използват неикономически приоми за да печелят клиенти в Русе.Зам.председателят на производителите и хлебарите Петър Миланов вече е сезирал Комисията за защита на конкуренцията за русенския пазар. "Ако тръгнете из града по различните квартали започвате да си купувате хляб от 32 до 42 ст., а по селата до Вятово има продажби до 20, 30, и 10 ст. Това е пазарлък със всеки магазин, като същата фирма продава хляба в Горна Оряховица на 70 ст. Една фирма не може да продава продукта си в различните селища в различните магазини на различни цени. Любопитно е, как една от фирмите, която се бори за пазар във Велико Търново "Корн" успява да продаде продукцията си под 60 ст., след като само брашното за един самун е 30 ст., а в цената влизат и други разходи, като горива, заплати, данъци и т.н. Обвинението на Миланов е, че има вратички, от които се възползват някои превилигировани фирми. Вземат брашно от държавния резерв, обновяват го и сега от новата реколта ще го вкарат. Правят огромни печелби,а това са "богопомазани" фирми", коментира Миланов. До момента фурните в Русе предлагаха продуктите си без печалба, за да могат да се конкурират с нашествениците, но сега са принудени да "хлопнат кепенците". От 38 фирми за производство на хляб са останали само 8.
Търговския мениджър на "Корн" Васил Попкирилов обясни, че вместо да дават пари за реклама сега пускат промоционални цени на хляба, който произвеждат, пък после постепенно ще му вдигнат цената.
Борбата между фирмите ще бъде на живот и смърт след като едните искат да се наложат като монополисти, а за другите е борба за оцеляване.Информация на Дарик радио.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби