Свързани новини

17.07.2013 12:20

Силното слънце причинява алергичен конюнктивит

Видян 1873 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Случаите на слънчеви алергични конюнктивити са в пик по Черноморието през този месец. Силните слънчеви лъчи са по-вредни от обикновено, заради изтънения озонов слой и високите температури, затова адекватното предпазване е изключително важно. В най-голям риск са хората със светла кожа, както и жените и децата. Това предупреждават очният специалист доц. д-р Красимир Коев.



Алергичният конюнктивит може да се развие само няколко часа след излагане на силните ултравиолетови лъчи. Проявява се с болка, дискомфорт, сълзене и чувствителност към всякаква светлина. Друга по-сериозна проява на слънчевите алергии е точковият креатит, при който освен дискомфорт на очите, се появяват и обриви по лицето и врата.



Предполага се, че слънчевите очни алергии се дължат на ге­нетично предразполо­жение. При предразположените деца, които стоят продължително директно под слънчевите лъчи без подходящата защита, в последствие могат да се развият сериозни и трайни проблеми. В течение на времето заради подобна алергия може да се появи например катаракта, известна като "перде". В по-честия случай обаче се проявяват симптоми като замъглено и неясно зрение, намалено цветоусещане, повишена чувствителност към светлина.



В малка част от случаите - около 5% - алергията е предизвикана от комбинацията на типа кожа и действието на UV лъчите. И въпреки че хората със светла кожа са най-уязвими, тези с тъмен тен не са напълно застраховани. При тях рискът от неприятна алергична реакция остава, но при по-продължително излагане на вредните лъчи, които са най-активни в периода от 11 ч. до 16 ч. през лятото.



За да се предпази ефективно, човек не трябва да се предоверява на плажните чадъри и мазила. Всъщност чадърът пропуска над 50% от ултравиолетовите лъчи, а ефектът от слънцезащитните кремове може да се намали заради хормонални медикаменти, които правят кожата по-чувствителна - например противозачатъчни таблетки, антибиотици, успокоителни.



Задължително е и да се използват слънчеви очила, които защитават 100% от целия спектър на вредните UV лъчи. Според европейските критерии най-подходящите очила за българските ширини са тези, които осигуряват по-голяма защита от средната. Очилата, които са с неясен произход и с по-ниска защита, не са препоръчителни. Ефектът от тях е, че с високата степен на затъмнение на стъклата блокират защитните механизми на очите - премахват дразнителя, който е ярката светлина, но вместо да спират UV лъчите, им позволяват безпроблемно да се абсорбират в широкоотворените зеници.



По-добре е изобщо да не се използват такива очила, ако те са единственият избор. Незащитените очи могат да използват собствените си механизми за справяне - присвиването и стесняването на ирисите. Освен това здравата очна леща притежава естествен филтър, който не пропуска част от ултравиолетовите лъчи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте