Свързани новини

24.11.2021 10:13

Грахът е супер полезен, при Луи XIV бил ВИП-деликатес

Видян 1267 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже мнозина бяха впечатлени от историята на Кан, който ядял само сирене чедър и го гълтал с вино, сигурно ще им бъде интересно да научат, че култовата личност на лукса за всички времена – Кралят-слънце Луи Четиринадесети се оказва грахът. Неговата важност неслучайно е увековечена и в приказката за принцесата и граховото зърно. Защо зърно ли? Защото при дългогодишното управление на Луи, научило цял свят да живее красиво, превърнало модата, дизайна, архитектурата, гастрономията, музиката в глобални феномени, а преди това са били просто хобита и нещо между другото, без особено внимание към тях. Имало специален етикет за яденето на грах, наложен лично от Негово императорско Величество. Не е било позволено например зърната да се загребват с вилицата, както най-често правим днес. Трябвало всяко да се набожда. И нака зрънце по зрънце.


Поради страстта на краля към граха, цената му станала доста висока и той също се превърнал в символ на лукса.


Оттогава френската кухня е традиционно свързана с граха, със зеления боб и другите любими варива от това семейство. Бобови са доста полезни, единодушни са учените. Грахът специално има великолепни качества и вероятно именно заради това лекарите на Краля-слънце са му го препоръчали като основна храна. Той съдържа растителни белтъчини, много и разнообразни витамини и още полезности. Така човек хем набавя общо взето всички необходими му полезни вещества, хем запазва фина фигура, обобщават диетолозите днес. Още Луи, който бил голям суетник, явно е осъзнавал това и едновременно е ядял колкото си ще грах, хем чрез него се е нахранвал отлично, хем е запазвал прочутата си линия.


Освен в супа и като крем-супа, като пюре, като каша или като гарнитура – често се комбинира с друга много полезна храна – ориз, грахът може да се превърне дори в сладкиш. Например с него, с бадемово брашно, селвия вместо захар и малко ванилия за аромат, можете да направите едновременно ефектни заради зеления си цвят, полезни и диетични сладки. Никой няма да се сети, че са от грах, шашът ще бъде пълен, когато издадете тайната на своя удивителен десерт.


В следващите дни ще ви представим още 2 храни, които сме позабравили, а са едновременно евтини, вкусни и приятни, понякога могат да бъдат и изненадващи



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Раждаемост

Свещеник обвини Холивуд за ниската раждаемост

Западната развлекателна индустрия успя ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Трудно ще се подчинявате на правилата днес

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Трудно ще се подчинявате на правилата днес и всякакви